matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie wymierne
Anita:
Podpowie mi ktoś, co robię źle w tym przykładzie ?
9x
3
=
+2
3x−1
3x+1
9x
3
−
−2=0
3x−1
3x+1
9x(3x+1)−3(3x−1)
2
−
=0
9x
2
−1
1
27x
2
+9x−9x+3
2
−
=0
9x
2
−1
1
27x
2
+3−2(9x
2
−1)
=0
9x
2
−1
27x
2
+3−18x
2
+2
=0
9x
2
−1
9x
2
+5
=0 co robię tu nie tak bo nie moge się odnaleźć
9x
2
−1
13 sty 14:27
Anita:
albo inaczej, czy to jest dobrze rozwiązane ? i nie ma rozwiązań bo delta na minusie ?
13 sty 14:30
ja:
dobrze jest
13 sty 14:30
Anita:
a mógłby ktoś zajrzeć tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/179466.html
na samym dole przykład ?
13 sty 14:34