nierówność wymierna
Anita: Cześć.
Mam problem,
| | x2−3x | |
jak to rozwiązać ? |
| <0 |
| | x+3 | |
13 sty 11:38
Anita: rozpisuję to tak:
(x2−3x)(x+3)<0
x(x−3)(x+3)<0
↘0 ↘3 ↘−3
i jak to nanieść na oś ? i odczytać rozwiązanie ?
13 sty 11:45
ja: 1. Założenia...
| x2 −3x | |
| <0 / *(x+3)2 − kwadrat jest zawsze dodatnie a więc znak nierówności się nie |
| x+3 | |
zmieni
(x
2 −3x)(x+3)<0
13 sty 11:46
ja: rysujesz sobie oś x. zaznaczasz miejsca zerowe. Jeżeli współczynnik przy najwiekrzej potędze
jest więkrzy od 0 to zaczynasz od góry, jak ujemny to oddołu i zaczynasz od prawej strony
rysować. Jeżeli potęga przy x0 jest nieparzysta to wykres przechodzi przez oś, jeżeli parzysta
to się odbija .
13 sty 11:49
13 sty 11:53
13 sty 11:58
Dominik: w zbiorze musi byc blad. ew. zle przepisalas nierownosc.
13 sty 12:04
ja: | | 1 | |
twój wynik jest ok. Dla sprawdzenia podstaw sobie pod wynik z książki np. |
| i zobaczysz |
| | 2 | |
że ta liczba spełnia tąnierówność
13 sty 12:10
Anita: nierówność przepisana na 100% dobrze. czyli powinno być x∊(−∞,−3)∪(0,3) ? i jeszcze jedno
pytanie, skoro 0 i 3 należą do dziedziny, to dlaczego nawiasy nie są takie <> ?
13 sty 12:10
ja: bo dla f(3)=0 a ty masz wyliczyć f(x)<0
13 sty 12:12
Anita: a czy można to sprawdzić w jakiś szybki sposób/reguła ? żeby nie liczyć np przy większych
nierównościach ?
13 sty 12:16
ja: ale to wynika z znaku nierówności jak masz > to miejsca zerowe nie są rozwiązaniem a jak ≥ to
są
13 sty 12:19
Anita: ok dziękuje Ci bardzo
13 sty 12:26
Anita: a jednak wracam
(x
3−x
2−2)(x
2−1)<0
(x
3−x
2−2)(x−1)(x+1)<0 co dalej z tym zrobić ? jak rozbić ten nawias pierwszy ?
↘1 ↘−1
13 sty 13:30
Anita: może ktoś to sprawdzić?
13 sty 14:37
Anita: ?
13 sty 15:15
ja: −x3 +x2 +2 = −2x3 +x3 +x2 +2= x2(x+1)−2( x3 +1)= x2(x+1) − 2(x+1)(x2 −x+1)= (x+1)[x2
−2(x2 −x +1)]= (x+1)(x2 −2x2 +2x−2)=(x+1)(−x2 +2x−2)
13 sty 16:34
Anita: niebardzo rozumiem skąd to się wzięło ...
13 sty 18:35