Nie wiem jak to zrobić
EWA: dana jest funkcja określona wzorem f(x)=x2−8x+6. Wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc tej
funkcji w przedziale <−1,5>
13 sty 13:45
Licealista: f(x)=x2−8x+6=(x−4)2−10
odczytujesz współrzędne wierzchołka:
W=(4,−10). Współczynnik przy x2 jest dodatni, a więc
najmniejszą wartością będzie f(4)=−10, 4 należy do podanego przedziału, więc najmniejszą
wartość mamy z głowy.
Teraz liczysz f(−1) i f(5) , sprawdzasz która jest większa i ta będzie szukaną wartością
największą.
f(−1)=15
f(5)=−9
f(−1)>f(5) , a więc wartością największa będzie f(−1)=15
13 sty 13:50
Dominik: 1. policz wspolrzedna xw.
2. jesli xw∊<−1, 5> to najmniejsza wartosc wynosi xw.
3. wylicz wartosci funkcji dla skrajnych wartosci argumentu w przedziale, tzn f(−1) oraz f(5)
4. jesli xw zawierala sie w przedziale <−1, 5> to najwieksza wartoscia bedzie wieksza liczba z
wyliczonych f(−1) f(5)
5. jesli nie, to najmniejsza wartoscia bedzie wyliczona mniejsza wartosc, a najwieksza wieksza.
13 sty 13:51
EWA: nie rozumiem
13 sty 14:10
13 sty 14:13
EWA: wiesz co mi f(5) wyszło − 21 a nie − 9
13 sty 14:33