trygonometria
Adrews: Mógłby mi ktoś pomóc rozpisać coś takiego..

sinα+sin2α+sin3α=...
13 sty 12:07
13 sty 12:08
Adrews: a mógłbyś mi chociaż trochę pomóc?
13 sty 12:12
Saizou : sinx+2sinxcosx+3sinx+4sin3x=sinx(1+2cosx+3+4sin2x)=sinx(4+2cosx+4(1−cos2x))=
sinx(4+2cosx+4−4cos2x)=sinx(−4cos2x+2cosx+8)
13 sty 12:15
PW: Można też
| | 3α+α | | 3α−α | |
sin3α+sinα = 2sin |
| cos |
| = 2sin2αcosα |
| | 2 | | 2 | |
i do tego dodać sin2α, wynik będzie "inny", ale "optycznie ładniejszy" − zależy, co chesz dalej
z tym zrobić − rozwiązać jakieś równanie, przedstawić w postaci iloczynowej?
13 sty 13:29