do jakich x dane wyrazenie wymierne ma sens liczbowy
klara: dla jakich x dane wyrazenie wymierne ma sens liczbowy
prosze o pomoc i z gory dziekuje
12 sty 16:14
Dominik: 3x3 + x2 − 2x ≠ 0
x(3x2 + x − 2) ≠ 0
Δ i dokoncz
12 sty 16:15
klara: dalej nie rozumiem

jestem kiepska z matmy
12 sty 16:31
Dominik: umiesz rozwiazywac rownania kwadratowe?
12 sty 16:32
Mateusz:
A czego konkretnie mamy tu funkcje wymierną czyli jej dziedziną beda wszystkie liczby procz
tych dla ktorych mianownik jest zerem bo nie dzielimy przez zero teraz tylko dokonczyc tak jak
@Dominik ci napisał i po bólu.
12 sty 16:33
klara: niestety nie
12 sty 16:34
12 sty 16:35
klara: Δ= −b2 * 4ac
Δ= −12 − 4 * 3*2
Δ=−1−12*2
Δ=−1−44
Δ=45
Δ=√45
Δ=9
czy dobrze zrobilam
12 sty 19:44