funkcja kwadratowa
Sweep The Floor: Ile rozwiązań ma równanie kwadratowe ax2 +bx + c = 0, jeśli a≠0 a − b + 2c = 0?
Pokażcie jak to rozwiązać. Nie chcę żadnych wskazówek, bo nie zrozumiem.
12 sty 15:55
Sweep The Floor: Nie zapomniałem o tym zadaniu.
12 sty 16:08
zombi: a−b+2c=0 ⇒ b=a+2c
Δ=b2−4ac=a2+4c2+4ac−4ac=a2+4c2 jeśli a≠0 to na pewno >0, dwa rozwiązania
12 sty 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
to dobrze że w 13 min nie zapomniałeś o nim

a−b+2c = 0 ⇔ b = a+2c
Δ = a
2+4ac+4c
2 − 4ac = a
2+4c
2 > 0 (bo a≠0)
czyli ma dwa rozwiązanie
12 sty 16:13
Sweep The Floor: Pomagałem trochę innym w prostszych przykładach i tak dla przypomnienia dałem.

Dzięki za pomoc.
12 sty 16:15
12 sty 16:17