dziedzina funckcji, jeden przykład!
asiiiia: Ktoś mi pomoże?
oto z takim przykładem.
Trzeba wyznaczyć dziedzine funkcji.
z góry dziękuje
12 sty 15:38
asiiiia: hm
12 sty 15:39
asiiiia: x3−27 różne od zera i co dalej...... ludzie:(
12 sty 15:41
12 sty 15:42
asiiiia: dzięki
12 sty 15:46
asiiiia: a rozwinie mi to ktoś?
12 sty 16:28
asiiiia: 

?
12 sty 16:30
Dominik: zauwaz ze 27 = 33, czyli x3 − 33 = ...
12 sty 16:32
ZK: Bedzie to wzor a3−b3=(a−b)(a2+a*b+b2) Podstaw za a =x bo 3√x3=x (wzor n√xn=x )
Za b podstaw do wzoru 3 bo 33=27 albo 3√27=3
x3 −27≠0 (x−3)(x2+3x+9)≠0 ⇔(x−3)≠0 lub x2+3x+9≠0 sprawdz teraz czy x2+3x+9=0 ma
pierwiastki . jesli tak to rozloz na postac iloczynowa . i przyrownuj do zera a jesli nie to
D=R\[3}
12 sty 16:46
Dominik: rozwiazuj wszystko, a na dluzsza mete bardziej zaszkodzisz niz pomozesz. w wiekszosci
przypadkow wystarczu pomoc zrobic pierwszy krok, a reszte dokonczy bez problemu pytajacy.
12 sty 16:48
ZK: Znowu bez urazy. zobacz kiedy dostala od Ciebie linka i kiedy znow prosi o pomoc . Zauwaz ze
mnie wszystkie zadania rozwiazuje do konca
12 sty 19:07