prosze o pomoc
miska: wykaż, ze jezeli a i b >0 oraz √a2+b = √a+b2 to a=b lub a+b=−1
12 sty 11:53
miska: a+b=1 pomyłka
12 sty 11:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz błąd w zadaniu ... a
+b = −1 ... oznacza, że jednak z tych liczb musi być UJEMNA
12 sty 11:56
miska: poprawiłam
12 sty 11:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro a,b > 0 to
√a2+b =
√a+b2 ⇔ a
2+b = a+b
2 ⇔ a(a−1) = b(b−1) ⇔ a=b ⋁ a = b−1 ⋁ a−1 = b
na pewno a+b = 1

może jednak a
−b iiii 'coś jeszcze'
12 sty 11:58
miska: nie, na pewno tak
12 sty 11:59
12 sty 11:59
miska: dzięki
12 sty 12:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to wybacz, ale to jest zły warunek bo ten warunek dla a,b
>0 nigdy nie zajdzie dla a≠b
12 sty 12:04