pochodne funkcji
marzuss: Oblicz pochodne funkcji:
a) f(x) = x
3√x
b) f(x) = 7x
2−3x+2
c) f(x) = −5x
4+2x
3−4x+1
d) f(x) = (2x−3)(3x−4)
e) f(x) = (4x
5−3x
3+2x−8)(2x
2+5x+4)
| | 2x2−3x+8 | |
h) f(x) = |
|
|
| | x3−5x2−2x+3 | |
i mam takie pytanie jeszcze.. Jeżeli mamy takie coś do obliczenia:
| | ctgx | | −1sin2x | |
f(x) = |
| to zostawiamy to w ten sposób: f(x)'= |
| ? |
| | lnx | | 1x | |
12 sty 04:44
12 sty 09:01
marzuss: wiem, zapoznałam się z tym. ale nadal nie wiem jak się za tamto zabrać.
12 sty 09:53
Anita: przykład b
y=7x2−3x+2
y'=
pochodna z 7x2 wg wzoru xn=nxn−1= ? 7*2*x2−1=14x
dalej 3x wg wzoru (ax)'=a czyli 3
a 2 to stała czyli wzór c'=0
y'=14x−3
12 sty 11:20
marzuss: a mógłby ktoś to sprawdzić?
c) f(x) = −5x
4+2x
3−4x+1 = 20x
3+6x
2−4
d) f(x) = (2x−3)(3x−4) = 12
e) f(x) = (4x
5−3x
3+2x−8)(2x
2+5x+4) = 56
6−80x
5+50x
4−15x
3−24x
2−12x−32
| | x2−4x | | −3x4+10x3−2x2+4x | |
g) f(x) = |
| = |
|
|
| | x3+2x | | (x3+2x)2 | |
2x2−3x+8
| | 2x2−3x+8 | | −2x4+6x3−43x2+92x+7 | |
h) f(x) = |
| = |
| |
| | x3−5x2−2x+3 | | (x3−5x2−2x+3)2 | |
12 sty 12:55
ZK: przyklad d powinien byc ze wzoru na iloczyn
f (f*g)=f'*g+f*g'
czyli bedzie
f{(2x−3)(3x−4)}'= 2(3x−4)+(2x−3)*3=6x−8+6x−9 =12x−17 bo f=2x−3 g=3x−4
12 sty 14:46
marzuss: a reszta jest dobrze, tak?
13 sty 03:32
ICSP: c( jest na pewno źle. Trochę późna pora więc na razie nie sprawdzę pozostałych
13 sty 03:43
ZK: W c masz na poczatku zle bo powinno byc −20x
3
[(4x
5−3x
3+2x−8)(2x
2+5x+4)]'= (4x
5−3x
3+2x−8)'(2x
2+5x+4)+(4x
5−3x
3+2x−8)(2x
2+5x+4)'=
=(20x
4−9x
2+2)(2x
2+5x+4)+ (4x
5−3x
3+2x−8)(4x+5)= policz jesli wyszlo CI tak samo to super
to byl przyklad e
| | 7x+4 | | (7x+4)'*(4x−6)−(7x+4)(4x−6)' | |
Teraz np f) ( |
| )'= |
| =
|
| | 4x−6 | | (4x−6)2 | |
| | 7(4x−6)−(7x+4)4 | | 28x−42−28x−16 | | −58 | |
= |
| = |
| = |
| i to jest pochodna . |
| | (4x−6)2 | | (4x−6)2 | | (4x−6)2 | |
A czemu napisalas ze =0 . jesli po obliczeniu wyjdzie stala w liczniku to juz nie bierzesz z
tego pochodnej ze to =0 tylko zostawiasz tak jak jest obliczone .
| | x2−4 | | (x2−4)'(x3+2x)−(x2−4)(x3+2x)' | |
Przyklad g ( |
| )'= |
|
|
| | x3+2x | | (x3+2x)2 | |
| | 2x(x3+2x)−(x2−4)3x2 | | 2x4+4x2−3x4+12x2 | |
= |
| = |
| =U |
| | (x3+2x)2 | | (x3+2x)2 | |
{−x
4+16x
2}{(x
3+2x)
2}
Przyklad h oblicz tak samo i posprawdzaj jeszcze moje obliczenia bo tez moglem gdzies sie
walnac
Powiem CI ze to sa najprostsze pochodne dlatego milo bylo sobie to przypomniec po latach
13 sty 11:54