Monique: Byłabym wdzięczna za rozwiązanie tego zadania, potrzebuję go na jutro rano, to bardzo
ważne. Z góry dziękuję Wysokość równoległoboku opuszczona na bok długości 24 cm, ma
długość 3 cm. Oblicz długość wysokości opuszczonej na drugi bok tej figury, który ma
długość 18 cm.
13 sie 15:22
Jakub: Zobacz na stronę 863.
Narysuj taki równoległobok. Zamiast boku "a" napisz 24 cm i poprowadź do niego wysokość
3cm (tak jak na drugim rysunku). Zamiast boku "b" napisz 18 cm i poprowadź do niego
wysokość h (tak jak na trzecim rysunku).
Pole równoległoboku P=24*3=18*h
Rozwiązujesz równanie:
24*3 = 18*h
h = 4cm
I wszystko.