równanie funkcji
ola: witam mam takie zadanie;
wyznacz równanie funkcji której wykresem jest prosta przechodzaca przez punkty
A=(2,1)
B=(3,4)
11 sty 10:01
11 sty 10:02
ola: ja tego nie bardzo rozumiem
11 sty 10:11
ola: próbowałami wyszło mi tak czy mógłby ktoś sprawdzić
(1−2)(y−3)=(4−3)(x−2)
−1(y−3)=1(x−2)
−y+3=x−2
−y=x−5
11 sty 10:22
Skipper:
y=3(x−2)+1
y=3x−5
11 sty 10:27
camus: Źle podstawiłaś do wzoru
(xb − xa)(y−ya)=(yb−ya)(x−xa)
(3−2)(y−1)=(4−1)(x−2)
y−1=3x−6
y=3x−5
11 sty 10:28
ola:
dziękuje już rozumiem
11 sty 10:42