Oblicz:
Tomek: Oblicz:
Suma siódmego i trzynastego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 14, a suma dziesiątego i
dwudziestego drugiego wynosi 10. Oblicz pierwszy wyraz a1 tego ciągu różnicę r .
10 sty 21:20
krystek:
a7+a13=14
a10+a20=10 podstaw i licz
10 sty 21:22
Dominik: | ⎧ | a7 + a13 = 14 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a10 + a20 = 10 | |
rozpisz wyrazy wzorem a
n = a
1 + (n − 1)r i rozwiaz uklad dwoch rownan.
10 sty 21:23
Tomek: A nie możesz obliczyć ?
bo ja nie rozumiem. z góry dziękuje .
10 sty 21:26
10 sty 21:27
Dominik: | ⎧ | a1 + (7 − 1)r + a1 + (13 − 1)r = 14 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a1 + (10 − 1)r + a1 + (20 − 1)r = 10 | |
uklad dwoch rownan powinienes umiec rozwiazac, jesli zdales do szkoly sredniej.
10 sty 21:30
jikA:
Nie dwudziestego tylko dwudziestego drugiego.
10 sty 21:30
Dominik: no to 20 zamienic na 22, sory. zmeczony juz jestem.
10 sty 21:31