Sporządz wykres funkcji
Robal: Macie pomysł jak zrobić to zadanie?
f(x) =13x2+2x+6 oraz funkcji g(x)=f(x+2)−4
Jakaś mała podpowiedź?
Tą pierwszą potrafię tej drugiej już nie.
10 sty 21:04
yep: wykres pierwszej funkcji przesuwasz o 2 jednostki w lewo i 4 w dol
10 sty 21:06
Dominik: jesli jestes na rozszerzeniu to o wektor [−2, −4]
10 sty 21:07
10 sty 21:09
10 sty 21:09
Robal: tyle, co znaczy to g(x)=f(x+2)−4?
Są tam jakby dwie funkcje?
10 sty 21:16
10 sty 21:19
Robal: Ok mam nowe zadanie:
y=(5−2a)x−4
Wykres jest pochylony do dodatniej części x pod 60'
10 sty 21:36
Dominik: dla funkcji liniowej f(x) = ax + b, a = tgα, gdzie α to kat miedzy OX, a prosta ax + b.
tg60' = √3
5 − 2a = √3
tu juz sobie powinienes poradzic
10 sty 21:39
Robal: Poradziłem, znalazłem w podręczniku nachylenie kąta (to było na klasówce, ale w książce było to
tylko wspomniane).
Następne:
Funkcja fn przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n>0 liczbę jej dzielników różnych od n i
od 1.
obliczyć f(24). Tutaj zbaraniałem, to było, ale tutaj nawet nie wiem jaka to ma być funkcja.
10 sty 21:48