Podpowiedzi, pomoc
Robal: Nie mam korków, a muszę zrozumieć funkcje. Gdyby ktoś miał czas i ochotę pomógłby i wytłumaczył
za rękę przy zadaniach, których nie rozumiem?
Podaję:
1. Jak obliczyć(nie narysować) zbiór wartości funkcji?
a) 3x−4x
b) 3−xx−2
2. dla jakiego "a" funkcja jest malejąca
y=(a2−9)x+5
3. |7−x|≤4
4. jak należy przesunąć wykres funkcji y=x2, aby otrzymać wykres
y=x2+2x+1
5. funkcję y=px+2p i y=2x−p przecinają się w punkcie o pierwszej współrzędnej równej −2
6. rozwiązanie nierówności x2+√2x+√7x+√14≤0
10 sty 16:09
Robal: W podanych zadaniach nie potrafię nawet zacząć, także prosiłbym może pierw o jakieś
podpowiedzi?
10 sty 16:10
Dominik: | | a | |
1. przedstaw funkcje w postaci |
| + c |
| | x − b | |
najlatwiej jest to zrobic dzielac (na przykladzie a) dzielac licznik przez mianownik pod kreska
(jak wielomiany), gdzie a to reszta z dzielenia, a c to wynik.
(3x − 4):(x) = 3
−3x
= −4
zbiorem wartosci funkcji jest zbior liczb rzeczywistych pomniejszony o asymptote pozioma, ktora
opisuje rownanie y = c, czyli bedzie to y∊ℛ\{3}
2. jest to funkcja liniowa, ktora zapisujemy w postaci y = ax + b
dla a > 0 funkcja jest rosnaca
dla a = 0 funkcja jest stala
dla a < 0 funkcja maleje
w zadaniu wymagane jest podanie wartosci parametru a, dla ktorych funkcja maleje, czyli a
2 − 9
< 0
3. nalezy rozwiazac nierownosc w dwoch przedzialach:
| | ⎧ | 7 − x dla x ≤ 7 | |
| |7 − x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −7 + x dla x > 7 | |
wynika to z definicji wartosci bezwzglednej. rozwiaz nierownosc i podanych wyzej przedzialach,
ostatecznym rozwiazaniem bedzie czesc wspolna dwoch rozwiazan.
na wiecej niestety nie mam czasu, za 4 godziny moge wpasc i pomoc, ale pewnie ktos mnie
ubiegnie.
10 sty 16:20
Robal: W pierwszym właśnie nie rozumiem jak dojść do tej trójki po "="
bo równanie jest (3x−4)/x=y więc skąd 3?
10 sty 16:24
Robal: Już rozumiem, trzeba było rozdzielić na dwa ułamki.
3x/x oraz −4/x w pierwszym X się redukują i zostaje −4/x+3
10 sty 16:44
krystek: | | 3x−4 | | 3x | | 4 | | 4 | |
Można też tak |
| == |
| − |
| =3− |
| |
| | x | | x | | x | | x | |
10 sty 16:48
krystek: | | 3−x | | x−3 | | x−2−1 | | x−2 | | 1 | | 1 | |
b) |
| =− |
| =− |
| =−( |
| − |
| =−1+ |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
10 sty 16:52
Mila:

Zbiór wartości:
Można tak: niech w będzie wartością funkcji f(x) ⇔
| | 3x−4 | |
istnieje x dla którego |
| =w przekształcamy i szukamy x |
| | x | |
3x−4=wx
3x−wx=4
x(3−w)=4
Z
w=R\{3}
| | 3−x | |
2)niech w będzie wartością funkcji f(x) = |
| ⇔ |
| | x−2 | |
| | 3−x | |
istnieje x dla którego |
| =w |
| | x−2 | |
rozwiąż, rysunek pomoże Ci stwierdzić prawidłową odp.
10 sty 17:01
Mila: rysunek do 2 zadania
10 sty 17:02
Robal: 3−xx−2=w
3−x=wx−2w
−x=wx−2w−3 /*(−1)
x=−wx+2w+3

?
10 sty 17:37
Robal: Doszedłem dalej do tego
3=wx−2w+x
3=w(x−2)+x
teraz się zastanawiam co zrobić?
10 sty 17:39
Robal: byłby ktoś tak miły?
10 sty 18:06
Dominik: 3 − x = wx − 2w
wx + x = 3 + 2w
x(w + 1) = 3 + 2w
w ≠ −1
4. nie wiem czy jest na to jakis uniwersalny sposob, ale rysujac f(x) = x
2 i g(x) = x
2 + 2x +
1 mozna latwo zauwazyc, ze wszystkie punkty wykresu sa przesuniete o jakis okreslony wektor.
najlatwiej chyba jest porownac wspolrzedne wierzcholka.
x
wf = 0
y
wf = 0
x
wg = −1
y
wg = 0
mamy zatem dwa punkty − (0,0) i (−1, 0). o jaki wektor przesunieto punkt? o [−1, 0] − jak i
cala funkcje zreszta.
5. y = px + 2p
y = 2x − p
do obu wykresow funkcji nalezy punkt (−2, y) − czyli dla argumentu −2 funkcje sa sobie rowne.
podstawiamy:
p*(−2) + 2p = 2*(−2) − p
−2p + 2p = −4 − p
p = −4
6. x
2 +
√2x +
√7x +
√14 ≤ 0
x
2 + (
√2 +
√7)x +
√14 ≤ 0
i najlatwiej z wzorow viete'a: x
1 = −
√2, x
2 = −
√7
x∊<−
√7, −
√2>
10 sty 20:14
Robal: Tak wszystko jest jasne, bardzo dziękuje, ale mam jeszcze do zrobienia kilkanaście zadań także
będę tu jeszcze pisał

i nareszcie zrozumiałem to pierwsze zadanie, było najtrudniejsze dla mnie.
Nie wiem jak się odwdzięczyć, ale wiedz, że jestem wdzięczny(funkcje to była moja bolączka,
teraz tylko trochę jest

)
10 sty 21:11