Równanie prostej
nie wiem: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B, jeśli :
A=(3,5) B=(3,−10)
y=ax+b
15 =a
5=3*15+b
5=45+b / −45
−40=b
y=15x−40
może ktoś to sprawdzić bo nie jestem pewna czy dobrze obliczyłam .
10 sty 20:35
krystek: −15=0 co jest sprzecznościa prosta ma równanie x=3
10 sty 20:38
Beti: oczywiście źle, bo odejmując stronami równania z układu otrzymasz 0 = 0.
Tutaj należy zauważyć, że współrzędna x obu punktów jest ta sama: x = 3. Dlatego prosta, która
przechodzi przez te punkty, to prosta pionowa o równaniu x = 3.
10 sty 20:39
m: na pewno dobrze te punkty przepisales?
10 sty 20:39
nie wiem: ok
10 sty 20:40
Beti: No oczywiście,machnęłam się. Po odjęciu stronami będzie : 15 = 0
10 sty 20:40
nie wiem: to w takim razie jak to powinno wyglądać
10 sty 20:41
krystek: x=3
10 sty 20:42
10 sty 20:43