Funkcja kwadratowa :D
Radipo: Funkcja kwadratowa postac iloczynowa.
Potrzebuje sprawdzenia obliczen a jezeli jest cos zle to potrzebuje skorygowania bledow
Podana funkcje przedstaw w postaci iloczynowej o ile jest to mozliwe
f(x)=−4x2+40x−36
delta=402−4*(−4)*36=1600−576=1024
delta=√1024=32
x1=−4−32/2*1=−18 x2=−4+32/2*1=14
y=(x−(−18))2 (x+14)
y=(x+18)2 (x+14)
10 sty 20:01
10 sty 20:04
Radipo: Nie chce linkow chce zeby ktos powiedzial mi czy to jest dobrze czy sa jakies bledy eh
10 sty 20:06
krystek: oblicz poprawniw.
Aby mieć mniejsze liczby
f(x)=−4(x2−10x+9)=−4(x−x1)(x−x2)
10 sty 20:06
Radipo: ale czy wynik rownania sie zgadza

?
10 sty 20:07
krystek: Masz źle obl x1 i x2
10 sty 20:10
orety: nie uwzględniłes w delcie że jest −36
10 sty 20:21
krystek: @orety nie wprowadzaj w błąd.
10 sty 20:36
ZK: Dostales link od Krystek . Dlaczego nie czytasz porzadnie .
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
We wzorach na pierwiastki rownania kwadratowego jest x1= |
| i x2= |
| .
|
| | 2a | | 2a | |
Wiec czemu podstawiasz do wzorow wspolcxzynnik a ktory stoi przy x
2 za wspolczynnik b .
| | −40+32 | | −40−32 | |
Powinno to wygladac tak x1= |
| =1 i x2= |
| =9 Rownanie −4x2+40x−36 ma |
| | −8 | | −8 | |
takie wspolczynniki a=−4 b=40 i c=−36
teraz zapisz to wpostaci iloczynowej bo masz juz wyznaczone pierwiastki
Postac iloczynowa f(x)=a(x−x
1)(x−x
2) a=−4 x
1=1 x
2=9 . Podstaw do wzoru i pozamiatane .
10 sty 21:04