logarytm
Misiek:
log2√2 1/8
10 sty 17:13
10 sty 17:15
Skipper: −2
10 sty 17:18
Misiek: nie da się tego rozpisać inaczej?
10 sty 17:18
krystek: Działaj na potęgach inaczej się nie da.
10 sty 17:19
10 sty 17:20
Misiek: mam w zeszycie cos takiego tylko nie rozumiem ostatniego wiersza:
log2√2 1/8 = log2√2 8−1= log2√2 (√8)2)−1
10 sty 17:26
Skipper:
... wszystko ... jak to matmie mona różnymi sposobami
Ten podany masz najprostszy ... ale może wolisz tak?
| | log21/8 | | −3 | |
...= |
| = |
| =−2 |
| | log22√2 | | 3/2*log22 | |
10 sty 17:26
Skipper:
tak też można .... dalej będzie log√88−2=
10 sty 17:30
Misiek: czemu to bierzemy w pierwiastek i do potęgi 2?
10 sty 17:30
Skipper: oczywiście
log√8(√8)−2=−2
10 sty 17:31
Skipper:
jak widzisz po to aby i podstawa logarytmu liczba logarytmowana były takie same √8
10 sty 17:32
Misiek: ok dzieki
10 sty 17:35