Trygonometria
Janek: Oblicz sin(α+β) i cos(α+β)
a)sinα = 1/2, cosβ=√3/2 i α,β należą do (0;π/2)
o co tutaj chodzi?
10 sty 16:48
10 sty 17:00
Ajtek:
Wzorki masz tutaj:
1543
10 sty 17:02
Ajtek:
Witaj
krystek
10 sty 17:02
Janek: nie rozumiem poo prostu tego przedziału od Pi. co to?
10 sty 17:07
krystek: To jest pierwsz ćwiartka α,β∊(0, 90)
10 sty 17:14
Janek: no ja wiem, ale jak ja mam to potraktować? w dodatku podstawiam do wzoru i wychodzi inaczej niż
w odp...
10 sty 17:15
Janek: Ktoś mi to obliczy?
10 sty 17:21
Ajtek:
Pokaż obliczenia to sprawdzimy gdzie masz błąd.
10 sty 17:23
krystek: cos2α=1−sin2α ⇒cosα=
10 sty 17:23
Janek: skoro wyszło, że cosx = √3/2 i sinβ=√3/2
to
sinαcosβ + sinβcosα = 3+√3/4
a w odp. jest dla sin(x+β) = √3/2
10 sty 17:25
Ajtek:
Raz jeszcze dobrze przelicz sinβ.
10 sty 17:29
Janek: sinβ=1/2 i się zgadza. okej, ale teraz o co chodzi z tym przedziałem co mam podany? jak go mam
uwzględniać w przyadku np.
gdy α nalezy do (π/2;π), a β nalezy (3π/2;2π) ?
10 sty 17:33
Janek: odświeżam.
10 sty 18:05