8^x
PoD: Wykaż, że jeśli 8x=27 i y=−log49 to 2x−2y=27
10 sty 14:13
PoD: pomoże ktoś?
10 sty 14:20
PoD:
10 sty 14:26
krystek: 2x*2−2y=27
(2x)3=27 ⇒2x=3 i teraz podziałaj
10 sty 14:32
PoD: do tego to ja sam doszedęłm ale co dalej?
10 sty 14:37
krystek: podstawiaj i masz .Przedstaw swoje obliczenia .
10 sty 14:39
10 sty 14:42
PoD: No ale co tu pisać doszedłęm do tego co Ty i próbowałem wyliczyć x.. (żeby potem podstawić x i
y do do ostatniego działania z polecenia) i na tym staneło. Może w ogóle źle chciałem robić?
10 sty 14:46
krystek: | | log29 | |
Podpowiem Tobie:log49= |
| = |
| | log24 | |
10 sty 14:48
krystek: Masz wykazać ,że Lewa strona =27
L= podstawiaj
10 sty 14:49
krystek: Masz podstawić za 2x
10 sty 14:50
PoD: nie wiem już sie pogubiłem
10 sty 15:00
krystek: Spokojnie rozpisz , jeszcze raz.
10 sty 15:02
PoD: wyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyszłooooooooooooooooooooo xD xD xD
10 sty 15:15
10 sty 15:15
krystek: I masz satysfakcje ,że doszedłeś do poprawnego wyniku!
10 sty 15:18
Norkus: log4(1/9)=Log2(1/9)/ log2 ( 4) = −log2(3)
2x−2=2x*2log2(9) = x*9=27
L=P
16 mar 10:19