zadania maturalne
PoD: Jak należy to rozwiązać? Na przypadki? Jakieś założenia?
|2x−1−3|>|2log25−3|
10 sty 09:19
krystek: po prawej stronie w wartości bezwzgl
2log25=5
10 sty 09:24
yyy: 2(x − 1) = 2x * 2(−1)
2(log(2,5)) = 5
teraz sprobuj
10 sty 09:25
krystek: I2x−1−3I>I5−3I
I2x−1−3I>2 iteraz i I......I>2 lub I..I<−2
10 sty 09:28
PoD: krystek tak własnie robiłem, ale odpowiedz jest inna, w odpowiedzi jest
x∊(−∞,1)u(log210,∞)...
10 sty 09:34
krystek: I takie otrzymasz .
10 sty 09:36
PoD: a taak zrobiłem mały błąd w obliczniach, dzięki
10 sty 09:43