wielomiany
aneta: Wielomian W(x) =x6 + x3 − 2 jest równy iloczynowi: odp. poprawna (x3 − 1)(x3 + 2)
Ja robię to tak że wyliczam x1 i x2.
Z tego otrzymuję równanie W(x) = (x − 3√−2) (x − 1)
I nie wiem czy mogę sobie podnieść do trzeciej potęgi każdą liczbę tego równania, czy jakoś
inaczej przejść do tego wyniku w rozwiązaniu. Jest to zadanie zamknięte i dlatego chcę
otrzymać taki wynik jak w odpowiedzi.
10 sty 09:18
krystek: rozłożyć na czynniki
x6−1+x3−1=(x3+1)(x3−1)+x3−1=...
10 sty 09:22
krystek: lub podstawić x3=t ale to wydłuża liczenie
10 sty 09:22
Rafi: oznacz sobie x3 = t
zrobisz z tego funkcje kwadratowa
10 sty 09:23
10 sty 09:27
krystek: cd z 9:22 =(x3−1)(x3+1+1)=(x3−1)(x3+2)= i można dalej ,ale masz taka odpowiedź.
10 sty 09:31