geometria analityczna
karmazynowy msciciel: Wyznacz liczbę a, dla której proste k oraz l są prostopadłe, jeśli
a) k: −x+(2a−1)y−10=0 l:(a+7)x+2y+8=0
Proszę o wytłumaczenie!
10 sty 00:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
wytłumaczenie

to może ja zadam Ci takie oto pytanie ... kiedy dwie proste równoległe

jaka jest zależność
pomiędzy ich współczynnikami kierunkowymi
10 sty 00:04
karmazynowy msciciel: zapisalem tak,
k: y= x/2a−1 + 10/2a−1
l: y= −(a+7)x/2−4
współczynnik kierunkowy w pierwszym to 1/2a−1
w drugim −a−7/2 one się równaja ale trzeba odwrotność i inny znak
czyli albo 2/a+7 albo −2/a+7 nei jestem pewien.
w pierwszym wypadku a=3
probujac to sprawdzic podłożyłem a do dwóch funkcji
otrzymałem
k: y=x/5+2
l: y= −9x/2 −4
no i teraz proszę o pomoc
10 sty 00:11
10 sty 00:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a+7 | | 1 | |
− |
| = |
| ... mnożysz krzyż i rozwiązujesz równanie kwadratowe ... obliczasz |
| | 2 | | 2a−1 | |
a
1 i a
2
10 sty 00:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
kurdę ... prostopadłe a nie równoległe ... ale rozwiązanie analogiczne
10 sty 00:14
karmazynowy msciciel: czyli 1/2a−1 * (−a−7)/2 = −1
a=3
10 sty 00:16
Mila: proste− równania ogólne:
Ax+By+C=0 i A'x+B'y+D=0 są prostopadłe⇔
A*A'+B*B'=0⇔
−(a+7)+2(2a−1)=0 stąd a=3
spr.
−x+5y−10=0
10x+2y+8=0
−10+10=0
10 sty 00:16
karmazynowy msciciel: ale nadal
k: y=x/5+2
l: y= −9x/2 −4
jesli podstawimy, tego nie rozumiem
10 sty 00:17
Edyta PK:
dla k: a=1(2a−1)
dla l: a=−(a+7)/2
1(2a−1)*[−(a+7)/2]=−1
a=3
k: y=15x+2 (słabo widać − to jest jedna piąta x)
l: y=−5x−8
10 sty 00:22
karmazynowy msciciel: DZIĘKI WSZYSTKIM

życzę dużo zdrówka
10 sty 00:23
Mila: | | 1 | | 1 | |
k: −x+5y−10=0 ⇔5y=x+10⇔y= |
| x+2 równanie kierunkowe a1= |
| |
| | 5 | | 5 | |
l: 10x+2y+8=0 ⇔2y=−10x−8⇔y=−5x−4 a
2=−5
Twój zapis:
| | x | | 10 | |
k: y= |
| + |
| powinien mieć zał. 2a=1≠0 |
| | 2a−1 | | 2a−1 | |
10 sty 00:26
karmazynowy msciciel: a teraz patrzcie, jest drugi podpunkt
b) k: −ax + (3−a)y+6=0 l: (a+1)x+y+2=0
wychodzi mi równanie kwadratowe
a2=−3
i co dalej proszę o pomoc, jak je rozwiazać dobrze
10 sty 00:47
pigor: ... , dane proste w postaci ogólnej sa prostopadłe ⇔ ich wektory
normalne są prostopadle, czyli ⇔
⇔
[−1,2a−1] ⊥ [a+7,2] ⇔ [−1,2a−1] o [a+7,2] = 0 ⇔ −1*(a+7)+2*(2a−1)= 0 ⇔
⇔ −a−7+4a−2= 0 ⇔ 3a=9 ⇔
a=3 i tyle . ...
10 sty 01:08
pigor: ... zaś
b)
k ⊥ l ⇔ [−a,3−a] ⊥ [a+1,1] ⇔ [−a,3−a] o [a+1,1]=0 ⇔ −a(a+1)+1*(3−a)=0 ⇔
⇔ −a
2−a+3−a=0 ⇔
a2+2a−3=0 ⇔ a
2−a+3a−3=0 ⇔ a(a−1)+3(a−1)=0 ⇔
⇔ (a−1)(a+3)=0 ⇔ a−1=0 lub a+3=0 ⇔
a=1 lub
a=−3 ⇔
a∊{1,−3} .
10 sty 01:15