.
asdf: wielomian;
rozłóż na czynniki:
x5 +x + 1
8 sty 17:50
Bobek: (x
2+x+1)*(x
3−x
2+1)

Powinno być ok, dla sprawdzenia wymnóż
8 sty 17:52
anet: x(x4+1)+1
8 sty 17:53
asdf: ...bo w wolframa wrzuciłeś to Ci wyszło..
8 sty 17:54
Bobek: anet −−> nie o to chyba chodziło autorowi
8 sty 17:54
jikA:
Szybko zauważyłeś

bo wielomian dość ciekawy i do prostych nie należy.
8 sty 17:55
asdf: dałem rade, napisac, czy wskazówkę?
8 sty 17:55
Bobek: Niet, chodzi po prostu o zastosowanie sztuczek, a tutaj w tym przyp. wielomian st.5 można
zawsze rozbić na dwa wielomiany o st.2 i st 3
8 sty 17:56
Bobek: Na algrebrze robiliśmy miliard takich przykładów
8 sty 17:57
asdf: x5 −x2 + x2 + x + 1 = 0
x2(x3−1) + x2 + x + 1 = 0
x2(x−1)(x2 + x + 1 ) + 1(x2 + x + 1) = 0
(x3 − x + 1)(x2 + x + 1) = 0
8 sty 17:58
Bobek: No i widzisz jakie proste

Nawet na olimpiadzie były podobne wielomiany
8 sty 18:00
asdf: ...ja i olimpiada
8 sty 18:00
jikA:
To do potrenowania dam Ci jeszcze jeden wielomian
x4 − x3 + x2 − x + 1 = 0.
8 sty 18:05
asdf: oj, trudny
8 sty 18:13
asdf: przed wyrazem wolnym nie powinien być minus?
8 sty 18:15
jikA:
Skoro masz teraz wielomiany to Ci się przyda jak najwięcej zrobienie tych nie typowych
wielomianów.
8 sty 18:15
asdf: teraz to ja mam granice funkcji a nie wielomiany, tak zrobiłem sobie jeden tylko
8 sty 18:16
jikA:
Tak jak napisałem jest dobrze taki napisałem z głowy. I dam jeszcze podobny
x4 + 9x3 − 8x2 + 9x + 1 = 0.
8 sty 18:20
asdf: dzięki, teraz mam niestety inną naukę, dziękuję za pomoc.
8 sty 18:30
PW: @jikA: To jeszcze powiedz, że są to tzw. wielomiany symetryczne i podpowiedz podstawienie,
bi ciężko to samemu wydumać.
8 sty 18:45
8 sty 18:49
asdf: przepraszam Cie, ale ja musze konczyc, mialem to zrobic 30 minut temu, ale jak zwykle sie
zasiedziałem...jak znajde chwilę to pomoge.
8 sty 18:55