funkcja liniowa
Bartek: Wyznacz wartosc parametru m, dla ktorej proste 3x−y+4=0 i y= m−12x + 2 są prostopadłe.
PROSZĘ O POMOC !
7 sty 20:55
7 sty 21:01
Janek191:
Proste o równaniach :
3x − y + 4 = 0
czyli
y = 3x + 4
i
y = 0,5(m − 1) x + 2 są prostopadłe, jeżeli
3*0,5( m − 1) = − 1 / *2
3 m − 3 = − 2
3 m = −2 + 3 = 1
m = 1/3
Odp. m = 1/3
=================
7 sty 21:08
Bartek: a dlaczego (m−1)/2=3 ? Nie powinno być 3*(m−1)/2=−1 ?
7 sty 21:18
Edyta PK: zgadza się − wzór dobry, a obliczenia wstawiłam dla prostych równoległych
7 sty 21:27
Bartek: Ok, dziekuje Wam bardzo za pomoc
7 sty 21:35