zad
mari: mam obliczyć taką całkę; ∫ [ln(cosx)] / cos
2x dx= ? bardzo prosze o pomoc, jakąś wskazówkę
7 sty 20:13
jikA:
∫ (tg(x))'ln(cos(x))dx = tg(x)ln(cos(x)) + ∫ tg(x)tg(x)dx
J = ∫ tg
2(x)dx | tg(x) = t ⇒ (tg
2(x) + 1)dx = dt
J = t − arctg(t) + C
J = tg(x) − x + C
∫ (tg(x))'ln(cos(x))dx = tg(x)ln(cos(x)) + tg(x) − x + C
7 sty 20:44
mari: hmm moge mieć pytanie skad wzieło się tg
2(x)+1 dx
7 sty 21:01
jikA:
| | 1 | |
Pochodna z [tg(x)]' = tg2(x) + 1 = |
| |
| | cos2(x) | |
7 sty 21:03
mari: moge prosić żeby rozwiązała mi pani samą całkę ∫ tgx(tgx) ? bo średnio rozumiem na tym
rozpisaniu
7 sty 21:10
7 sty 22:00
mari: ehh niestety sprawdziłam rozwiązania do zadania i wynik różni się od pani powinno być ; tgx ln
|cosx| −x +tgx + C
7 sty 23:37
jikA:
A czym się różni bo ja nie widzę? Zapisane jest na samym początku że całka wygląda tak
7 sty 23:42