zbiory liczbowe , wartosc bezwzgledna
Karooo: | | 1 | | 3−2√3 | |
ZAD1: wykaz ze odwrotnosc liczby |
| − |
| jest liczba naturalna |
| | 2+√3 | | 2 | |
ZAD2: Wyznacz liczbe ujemna a, tak aby liczba 2−a byla odwrotnoscia liczby 2+a
ZAD3: wyznacz liczbe a tak, aby liczby a−
√5 i 2a+2
√5 byly liczbami przeciwnymi
ZAD4: wiedzac ze 7a+4b+6c=33,1 i 5a+3b+4c=23,2 oblicz wartosc sumy 4a+2b+4c
ZAD5: zapisz wyrazenie 2x−|x−5|−|x+2| dla x∊(−2;5) bez uzycia znaku wartosci bezwzglednej
ZAD6: wykaz ze rozwiazaniami rownania |x−8|=5 sa liczby pierwsze.
7 sty 18:20
Rafi: | | 1 | | −2+√3 | | 3−2√3 | | √3−2 | | 3−2√3 | |
1) |
| x |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 2+√3 | | −2+√3 | | 2 | | −4+3 | | 2 | |
sprowadzasz do wspólnego mianownika i koniec
7 sty 18:28
Rafi: | | 1 | |
2) |
| =2−a zrob tak nastepnie usun mianownik , zostanie Ci |
| | 2+a | |
1=(2+a)(2−a) ==> 1=4−a
2 ==> −3=−a
2 | usun potege, czyli przez pierwiastek to zrob ==>
a
2=3
a= −
√3 a=
√3 > 0 czyli sprzeczne
7 sty 18:33
Rafi: 3) a−√5 = −(2a+2√5) i rozwiazujesz
7 sty 18:35
Rafi: 4)
7a+4b+6c=33,1
5a+3b+4c=23,2
4a+2b+4c = ?
4a+2b+4c = 2(2a+b+2c) = 2 [(7a+4b+6c) − (5a+3b+4c)] = 2 (33,1−23,2) = 2*9.9=19,8
7 sty 18:38
7 sty 18:44
Karooo: no szukalam i niektorej sa

ale czasami nie da sie polapac

ale dziekuje bardzoo
7 sty 18:56
Karooo: podaj przykład dwóch liczb niewymiernych dodatnich ktorych suma i iloczyn sa liczbami
wymiernymi. a to wiesz ?
7 sty 18:58
Karooo: √(1−2√3)2 − √(2√3 − 3)2=|1−2√3|−|2√3−3|=2√3−1−2√3+3=2
2 jest liczbą wymierną
a to jest dobrze
7 sty 19:01