wartość bezwzględna
XXX: zapisz wyrażenie 2x−|x−5|−|x+2| dla x należy (−2,5) bez użycia znaku wartości bezwzględnej
9 mar 16:14
ksn: 2x−7 wystarczy zauważyć, że pierwszy moduł o tyle samo maleje co drugi rośnie wraz ze wzrostem
argumentu. Doskonale to widać na wykresie, gdzie funkcja f(x)=2x−|x−5|−|x+2| jest liniowa w
podanej dziedzinie− gdyby tak nie było widoczne były by "załamania" wykresu.
9 mar 17:06
;): dla x(−2,5) |x−5| jest ujemny wiec zapisujemy −x+5 a dla |x+2| jest dodatni wiec zapisujemy x+2
9 mar 17:15
ksn: ; ) zrobił matematycznie i tak powinno być na sprawdzianie. Metoda z funkcją jest fajniejsza
jak masz wykazać coś bardziej złożonego a nie posiadasz szczególnej wiedzy na podany temat.
9 mar 17:29
;): dziekuje
9 mar 17:33
domin: f(x)=x−3x−4
19 kwi 13:12
domin: Sory źle to wpisałem mam do rozwiązania takie zadanie naszkicuj wykres funkcji f(x)=x tutaj ten
x jest do kwadratu więc jeszcze raz f(x)=x−3x−4
19 kwi 13:15
domin: mam także do zrobienia takie zapisz wyrażenie 2|x+3|−|x|+|x−3| w najprostszej postaci, jeżeli
wiadomo, że x∊<;3)
19 kwi 13:24
domin: i ostatnie wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x)=x tutaj x do kwadratu także f(x)=x+bx+c,
wktórej wierzchołek paraboli ma współrzędne x=3 i y=−4 przy x i y mam napisanie w zadaniu
malutkie w nadole
bardzo prosze pomóżcie rozwiązać
19 kwi 13:29
aniabb:

f(x)=x
2−3x−4
19 kwi 13:31
aniabb:

f(x)=(x−3)
2−4 więc f(x)= x
2−6x+5 zatem b=−6 oraz c=5
19 kwi 13:34
domin: aniabb nie masz pojęcia jak się ciesze że już jedno mam dziękuje ci bardzo super
19 kwi 13:39
domin: mam także do zrobienia takie zapisz wyrażenie 2|x+3|−|x|+|x−3| w najprostszej postaci, jeżeli
wiadomo, że x∊<;3)
19 kwi 17:32
politechniczny : popraw przedział
19 kwi 17:40
domin: hej mam cały czas do zrobienia te zadanie: zapisz wyrażenie 2|x+3|−|x|+|x−3| w najprostszej
postaci, jeżeli wiadomo, że x∊<;3)
20 kwi 18:53
domin: i jeszcze to wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x)=x+bx+c, ten x za znakiem równa się jest do
kwadratu
w której wierzchołek paraboli ma współrzędne x=3 i y=−4 przy x i y mam napisanie w
zadaniu
malutkie w nadole
20 kwi 18:59
krystek: f(x)=(x−3)2−4 ⇒z postaci kanonicznej
20 kwi 19:01
LOL: Przecież zrobiła przed chwileczką aniabb to zadanie :\
20 kwi 19:04
domin: krystek rozwiązałeś to które już mam problem jest z tymi dwoma pozostałymi widze że nikt ich
nie może zrobić
20 kwi 19:35
Krzysiek : Bo zle zapisany przedzial. Otoz masz tak x∊<;3). Zauwaz ze jest to przedzial lewostronnie
domkniety wiec co go domyka z lewej strony?
Chyba z ema byc tak x<3 to wtedy x nalezydo (−nieskonczonosc ,3)
20 kwi 21:47