Stosunek objętości
Teddy: W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest trzy razy dłuższa od drugiej. Bryła B1 powstała
z obrotu trapezu wokół krótszej podstawy,a bryła B2 powstała z obrotu trapezu wokół dłuższej
podstawy. Wyznacz stosunek objętnosci B1 i B2
Zadanie było opisane tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/90277.html
i o ile wiem jak obliczyć objętość bryły i pole powierzchni to nie mogę zrozumieć dlaczego za
wysokość trapezu zostało przyjęte a? W sensie wg. jakiej zależności?
6 sty 22:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
według żadnej zależności ... widocznie byl zrobiony rysunek do tego zadania.
6 sty 23:06
Teddy: W zbiorze Kiebłabsy nie ma żadnego rysunku do tego zadania(jest tylko treść), a z treści
zadania nie mogę tego zauważyć nawet jak narysuję rysunek
6 sty 23:12
Eta:
Z treści zadania.
559
| | 2 | | 7 | |
V(B1) = πr2*3a− |
| πr2*a= |
| πr2*a |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 5 | |
V(B2)= πr2*a+ |
| πr2*a= |
| πr2*a |
| | 3 | | 3 | |
| V(B1) | | 7 | |
| = ...... = |
| |
| V(B2) | | 5 | |
7 sty 00:43
Eta:

A teraz pasuje... ?
Narysuj taki sam trapez i bryłę B
2 ( z obrotu wokół dłuższej podstawy
w linku podałam np ; r=a
7 sty 00:54