Rozwiąż równanie
kamikaz: Rozwiąż równanie
a) sinx = − 1/2
b) sinx = −1
Kompletnie nie rozumiem jak mam to rozwiązać, miałem tylko jedną lekcje z trygonometri, proszę
o pomoc !
6 sty 21:43
6 sty 21:45
Janek191:
a)
sin x = − 1/2
więc
x = π + π/6 + 2π*k ⋁ x = 2π − π/6 + 2π*k
x = 7π/6 + 2π* k ⋁ x = 11π/6 + 2π* k , gdzie k jest liczbą całkowitą.
===========================================================
b)
sin x = − 1
x = 3π/2 + 2π* k
x = 1,5 π + 2π* k , gdzie k jest liczbą całkowitą.
=========================================
7 sty 11:53