Nie rozumiem matematyki,dlatego proszę o całe rozwiązanie zadań.
Roubi: x4+2x3−x−2=0
6 sty 20:28
bezendu: x3(x+2)−(x+2)=0
(x+2)(x3−1)=0
(x+2)(x−1)(x2+x+1)
x=−2 x=1
6 sty 20:36
6 sty 20:37
krystek: I tak czekaja na "gotowce".
6 sty 20:38
Edyta PK:
x3(x+2)−(x+2)=0
(x+2)(x3−1)=0
stosujemy wzór skróconego mnożenia a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
(x+2)(x−1)(x2+x+1)=0 stąd
(x+2)=0 v (x−1)=0 v (x2+x+1)=0 (v−czytamy lub)
x=−2 x=1 Δ=b2−4ac=1−4*1*1=−3
Δ<0 brak miejsc zerowych
odp. Rozwiązaniem równania są liczby −2 i 1.
6 sty 20:40
roubi: tylko ze Wy matematyczni macie te równania w jednym palcu a mnie to się w głowie nie mieści
7 sty 22:11
bezendu: @roubi co Ci się w głowie nie mieści ? to jest proste grupowanie i wyciąganie przed nawias plus
wzory skróconego mnożenia
7 sty 22:12