funkcja
zagubiona: wyznacz wszystkie wartości x, dla których funkcja f(x)= − 4x
2+3x+1 osiaga wartości nieujemne.
czy tak?
−4x
2+3x+1>0
Δ= 3
2 −4*(−4)*1
Δ=25
x1= 1
x2=2/−8 ( ułamek) czyli tylko x1 spełnia warunki zadania

prosze pomóźcie, zdaje mature za 3
miesiace
6 sty 14:55
Eta:

dokończ...
| | −2 | | 1 | |
f(x)=a(x−x1)(x−x2) a= −4 x1=1 , x2= |
| = − |
| |
| | 8 | | 4 | |
6 sty 15:01
6 sty 15:02
Patryk: <> ?
6 sty 15:02
zagubiona: czyli to moje źle jest?
6 sty 15:03
Eta:
wartości nieujemne , czyli ≥0
| | 1 | |
Oczywiście,że x€ <− |
| , 1> |
| | 4 | |
6 sty 15:04
zagubiona: no ale zrobiłam x1 i x2, x1=1 a x2= −2/8 co daje − 1/4. byłby jakiś punkt na maturze chyba..
6 sty 15:05
zagubiona: kurczę, a dlaczego ≥ nie może być samo > ? prosze pomóż
6 sty 15:06
Eta:
6 sty 15:06
zagubiona: ale skąd bede wiedziała na maturze kiedy napisać ≥ a kiedy > ?
6 sty 15:08
Eta:
Liczba nieujemna , to dodatnia lub równa zero
czyli f(x) −− nieujemne , czyli f(x) ≥0
6 sty 15:11