CIAGI
Anett: Oblicz sume wszytskich dwucyfrowych liczb naturalnych, ktore przy podzieleniu przez 4 daja
reszte 1
te liczby sa postaci 4n+1
41=4*10+1 ; 45=4*11+1; 49 = 4*12+1 ... 97= 4*24 +1 ...
JAK DALEJ? Chyba ze zle zaczleam..
1 cze 23:28
Eta:
Podpowiadam
1 cze 23:42
Eta:
Witam

nie bardzo wiem ?...czemu zaczęłaś od liczby
41 ?
zobacz:
tymi liczbami dwucyfrowymi są:
13 = 3*4 +1
17 = 4*4 +1
21= 5*4 +1
.......itd
96 = 24*4 +1 ....... i to będą wszystkie dwucyfrowe spełniające warunek zadania
tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy
r=4
a
1 = 13 r= 4 ....... a ile ich jest?
24 − 4 +1 = 21 , bo ilość ich jest od n=4 do n=24
włącznie
więc
n=21
podstaw treaz do wzoru na sumę i policz......
pamiętając ,że a
1 = 13 a
24= 96 n = 24
1 cze 23:50
Anett: czemu 24−4+1... ?
1 cze 23:58
Anett: to bylo glupie xD juz wiem..
2 cze 00:03
Eta: Jeżeli masz zwolnienie np; lekarskie
od 4 −−− 24 ... to na ile dni masz to zwolnienie?
Wiesz już?

Zaraz podam Ci następne zad> z Twojego postu

za momencik , bo woda na herbatę się gotuje.
2 cze 00:14