prosze o pomoc
Diabeł: Prosze o pomoc

Znajdz największy wspólny dzielnik tych liczb
Diabeł: Rozwazamy liczby k=1961 oraz l=3071
1. Znajdz największy wspólny dzielnik tych liczb
2.Rozlóż na czynniki pierwsze kazdą z tych liczb
3.Znajdz ich najmniejsza wspólna wielokrotnosc
4.Rozłóż na czynniki pierwsze liczbę l2−k2
1 cze 21:49
Basia: Pomagam
1 cze 21:51
Diabeł: dziekuje, czekam
1 cze 21:53
Basia: Jeżeli te liczby mają jakiś wspólny dzielnik to ich suma też jest przez tę liczbę podzielna
1961+3071=5032 = 2*2516 = 22*1258 = 23*629 =
23*37*17
37 i 17 są liczbami pierwszymi
1961:37=53 (przez 17 się nie dzieli)
3071:37=83 (przez 17 się nie dzieli)
największy wspólny dzielnik to 37
1961=37*53 (obie liczby są pierwsze)
3071=37*83 (obie liczby są pierwsze)
NWW = 37*53*83
l2−k2 = (37*83)2 − (37*53)2 =
372*832 − 372*532 =
372*(832−532)=
37*37*(83−53)*(83+53) =
37*37*30*136 =
372*2*15*2*69 =
372*22*3*5*3*23 =
22*32*5*23*372
1 cze 22:21
Basia: Jakie piekło Diabełku wymyśliło to zadanie ?
1 cze 22:22
tim: Hahahaha

, a my z | | w drugim poście to samo rozwiązujemy
1 cze 22:23
Basia: Można prościej. Przez różnicę.
Jeżeli
k = n*x
l=m*x
to
l−k=n*x−m*x = (n−m)*x
l−k = 1110 = 2*555 = 2*5*111 = 2*5*3*37 = 2*3*5*37
czyli tą liczbą musi być 37
sprawdzamy i jest
dalej bez zmian
1 cze 22:26
Basia: Witaj Timuś ! I co tam z Bliźniakiem wydumaliście ? Może coś prostszego ? Podaj link.
1 cze 22:27
♊: Oto link:
17767 to było zadanie wysłane jedno za drugim
1 cze 22:31
♊: tim wynalazł na stronie wikipedii fajną rozpiskę 3000 pierwszych* liczb naturalnych i z niej
skorzystał, ja natomiast bym się "męczył" tak samo jak Ty Basiu

_________________
* chodzi o kolejne liczby naturalne od 1 do 3000
1 cze 22:33
Basia: Dobrze się czasem pomęczyć. One mogłyby być większe od 3000. I co wtedy ?
1 cze 22:40
♊: I wtedy tim by nie mógł zaszpanować znajomością wikipedii ;
)
Nie, zebym miał coś do Ciebie tim
1 cze 23:53
tim: Wtedy trzeba było wejść w link i wpisać dowolną liczbę od 1 do 10 000 000 i maszyna sama
rozpisze
2 cze 09:57
tim: wejść w DRUGI link
2 cze 09:59
♊: a jeżeli miałbyć liczbę większą niż 10000000 to już niestety maszyna by Ci nie rozpisała, a
Basia tak :)
2 cze 15:47