logarytmy
bezendu: Proszę o sprawdzenie
log
2(x
2+6x+17)=3
x
2+6x+17>0 a>0 dobrze ? czy nie potrzebne ?
Δ=36−68=−32
Df=R
x
2+6x+17=2
3
x
2+6x+17=8
x
2+6x+9=0
Δ=36−36=0
x=−3
5 sty 20:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze <−−−sprawdzenie wartości pod logarytmem
x2+6x+9 = 0 <−−− mogles od razu zauważyć wzór skróconego mnożenia ... ale to tylko taka
uwaga/wskazówka na przyszłość
ogolnie porządnie, dobrze zrobione
5 sty 20:56
krystek: dobrze lub (x+3)2=0⇒ x=−3
5 sty 20:57
bezendu: ok to teraz kolejny
log3(2x−4)=2
2x−4>0
x>2 Df=x∊(2,∞) ?
log3(2x−4)=2
2x−4=32
2x−4=9
2x=13
x=6,5
5 sty 21:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
Df ok
rozwiązanie .... tyż
5 sty 21:05
krystek: i można dodać x∊D
5 sty 21:05
bezendu: log
(x−2)9=2
x−2>0 i x−2≠1
x>2 i x≠3
Df=x∊(2,
∞)/{3} ?
9=(x−2)
2
(x−2)
2=9 mogę robić sobie takie przejście ?
x
2−4x+4=9
x
2−4x−5=0
Δ=(−4)
2−4*1*(−5)=36
√Δ=6
x=−1 odpada bo x∉D
x=5 x∊D ?
5 sty 21:14
Ajtek:
Skorzystałeś z definicji logarytmu przecież. Wszystko wygląda ok.
5 sty 21:16
krystek: lub (x−2−3)(x−2+3)=0
x=5 lub x=−1
5 sty 21:17
bezendu: log2(9x−x2)=3
9x−x2>0
Δ=81
√Δ=9
x1=0
x2=9
Df=x∊(0,9)
log2(9x−x2)=3
9x−x2=23
9x−x2=8
−x2+9x−8=0
Δ=92−4*(−1)*(−8)=49
√Δ=7
x1=8
x2=1
x1 ∊D x2 ∊D
5 sty 22:08
bezendu: log2|x2−1|=3
Df=x∊R/{−1,1}
x2−1=23
x2−1=8
x2−9=0
x=−3 ⋁ x=3
5 sty 22:39
krystek: sądzę ,ze nie można pominąc
Ix2−1I=8
x2−1=8 lub x2−1=−8
x2=9 lub x2=−7 fałsz
5 sty 22:49
bezendu: log
5(x+2)+log
5(x−4)=1
czyli najpierw dziedzina: x+2>0 ⋀ x−4>0
Df:x∊(4,
∞)
log
5(x+2)+log
5(x−4)=5
1
(x+2)(x−4)=5
x
2−4x+2x−8−5=0
x
2−2x−13=0
Δ=(−2)
2−4*1*(−13)=56
√Δ=2
√14
| | 2−2√14 | | 2(1−√14) | |
x1= |
| = |
| =1−√14 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2+2√14 | | 2(1+√14) | |
x2= |
| = |
| =1+√14 |
| | 2 | | 2 | |
x=1+
√14 x∊D
dobrze ?
6 sty 13:50
bezendu: ?
6 sty 14:12
asdf: nom
6 sty 14:21
bezendu: ok to teraz kolejny przykład
D
f=x∊(0,
∞)
| | 1 | | 1 | |
log5( |
| ) |
| −log5x<log5(3)2 |
| | 9 | | 2 | |
1−27x<0 / *(−1)
1−27x>0
6 sty 14:48
krystek: Nie wolno mnożyć przez x jeżeli to x2
6 sty 17:00
Dominik: zgadza sie
6 sty 17:02
Dominik: krystek − z dziedziny wiemy ze x jest dodatni
6 sty 17:02
krystek: ok , tak to jest jak sprawdza się wybiórczo a nie całościowo.
6 sty 17:04
krystek: Przepraszam.
6 sty 17:04
bezendu: ale jak mam ułamek to zmieniam znak tak ?
6 sty 17:05
Dominik: w przedostaniej linijce jest blad, a mimo wszystko wynik podales dobry.
1 − 27x < 0 /*(−1)
−1 + 27x > 0
6 sty 17:07
krystek: Ale dokładnie , o co teraz pytasz ?
6 sty 17:07
bezendu: a no tak

ale ogólnie to dobrze policzone
6 sty 17:08
6 sty 17:09
bezendu: jeżeli w podstawie logarytmu jest ułamek to odwracam znak nierówności tak ?
6 sty 17:09
Dominik: log
ab = c
| | 10 | |
dla a∊(0, 1) odwracamy znak nierownosci, bo funkcja jest malejaca. |
| to tez ulamek, ale |
| | 2 | |
w tym przedziale sie nie plasuje − znaku nierownosci nie odwracamy.
6 sty 17:11
krystek: Należy dodać ułamek właściwy!
6 sty 17:12
bezendu: czyli jak ułamek jest mniejszy od jedynki ?
6 sty 17:13
6 sty 17:13
krystek: Tak , popatrz na wykresy przy podstawie 0<a<1 i a>1
6 sty 17:14
bezendu: ok
6 sty 17:16