granice
ziomek: Mam taką granice policzyc z reguły d`Hospitala
lim x>niesk lnx/x = (1/x)/x = 1/ x2 czyli jaka jest granica?
5 sty 15:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
| lnx | | | | 1 | |
| =H= |
| = |
| <−−− jak już |
| x | | 1 | | x | |
no jaka wtedy jest granica
5 sty 15:36
Aga1.: A pochodna mianownika ile wychodzi?
5 sty 15:36
ziomek: 1/ nieskonczoność dąży do 0 ?
5 sty 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
to nie powinno być ? tylko !
5 sty 15:44
ziomek: hehe!

ok!
a jeszcze takką granice mam:
x>0 lim (1−cosx) / sinx = sinx / cosx i co teraz?

tak jakby 0 / 1 = 0 ? czyli granica jest 0?
5 sty 15:49
Aga1.: Tak.
5 sty 15:51
5 sty 15:52