Równanie trygonometryczne
kamilos: Rozwiązać równanie: cos(3x) − sinx = 0
5 sty 12:49
5 sty 13:21
kamilos: Czyli będzie:
| | π | | π | |
√2cos( |
| + 3x) = √2sin( |
| − x) |
| | 4 | | 4 | |
Tylko nie mam pojęcia jak to dalej ruszyć, po prostu nie ogarniam za bardzo tej trygonometrii
5 sty 13:37
Godzio:
A prościej:
| | π | |
cos(3x) = sinx = cos( |
| − x) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
3x = |
| − x + 2kπ lub 3x = − |
| + x + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
wylicz x z nich
5 sty 13:39
kamilos: Nie wiem może dalej to rozbić na wzóry sumy cosinusów i różnicy sinusów?
5 sty 13:39