PARAMETR
Magda123: Dla jakich wartości parametru k funkcja f(x)= (9−k2)x2−(k−3)x−12 jest rosnąca w zbiorze R?
odp ma być k=−3
5 sty 12:26
Piotr:
musisz miec postac liniowa y = ax + b gdzie a > 0
5 sty 12:29
Magda123: po co linoiowa jak to jest kwadrarowa?
5 sty 12:31
Piotr:
bo kwadratowa jest rosnaca i malejaca przedzialami wiec nie spelnia wymagan zadania.
5 sty 12:34
Magda123: wydaje mi się ze nie tędy droga
5 sty 12:36
Piotr:
a ktoredy Twoim zdaniem ?
5 sty 12:38
Piotr:
narysuj mi f. kwadratowa, ktora jest w calej dziedzinie rosnaca
5 sty 12:39
Magda123: myślałam że moze trzeba (9−k2)x2−(k−3)x−12 >0 gdzie a≠0
5 sty 12:39
Magda123: nie ma takiej
5 sty 12:40
Piotr:
i jak to niby chcesz rozwiazac, skoro masz 2 niewiadome ?
to rownania z parametrem, potrzebujesz odpowiednich warunkow
5 sty 12:40
Piotr:
ano widzisz. wiec co dalej ?
5 sty 12:41
Magda123: już wiem 9−k2=0 czyli k=3 lub k=−3 i żeby −(k−3)x−12 była rosnąca to trzeba −(−3−3) czyli 6
dodatnie więc k=−3
5 sty 12:55
Magda123: a teraz jakieś wskazówki do
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(m−2)x2−3x+m+2 przyjmuje wartości dodatnie dla
kazdego R?
5 sty 12:56
Piotr:
to najpierw f. kwadratowa. jak musi wygladac wykres aby wszystkie wartosci byly dodatnie ?
5 sty 13:02
5 sty 13:03