Prosze o pomoc
elena: rozwiąż nierówność logarytmiczną bardzo prosze o pomoc
log12(x2+x)≤−1
4 sty 19:30
krystek: D:x2+x>0
log{12x2+x≤log122
4 sty 19:32
Patryk: x2+x>0∧x2+x≥2
4 sty 19:32
elena: oj patryk dlaczego tak
4 sty 19:36
4 sty 19:39
krystek: D: masz w pierwszym zapisie a rozw nierówności w drugim
4 sty 19:45
elena: X≥2 to jest nierówności
4 sty 20:28
krystek: skąd ją wziąłeś?
4 sty 20:33
krystek:
x2+x≥2
x2+x−2≥0 rozwiązujesz i uwzględniasz dziedzinę.
4 sty 20:40
elena: a to x2+x−2≥0
zostaje czy
22x−2≥0
4 sty 20:57
Aga1.: x2+x−2≥0
licz Δ, x1,x2, rysuj parabolę i odczytaj rozwiązanie.
4 sty 21:00
elena: o kurcze czy kwadratowa a jak mam
a=4 b=1 c=−2?
4 sty 21:07
krystek: skąd to ? a=1 b=1 c=−2
4 sty 21:13
elena: pytam się Aga1:
4 sty 21:18
celia: czy to tak ma być Δ=(1
2)−(−2)*1*1=1−(−2)=3
4 sty 21:26
krystek: Nie jestem Aga , ale Δ=b2−4ac=12−4*1*(−2)=1+8=9 √9=3
4 sty 21:29
celia: czyli co
a jak nie to prosze o rozpisanie bo z dziedziną też głupoty ida
4 sty 21:34
4 sty 21:36
4 sty 21:37
ble: x1=0
x2:=3
4 sty 21:45
4 sty 21:46
4 sty 21:48
krystek: Natomiast Dziedzina x2+x>0 ⇒x(x+1)>0 ⇒x∊(−∞,−1) U (0,∞)
4 sty 21:48
elena: teraz się zgadza już
4 sty 21:50
krystek: Dziecko , poćwicz rozwiązywanie równań kwadratowych.
4 sty 21:52
celia: a to nierównośc wyjdzie x∊(−2,1)
4 sty 21:52
ble: o jej a ty nie umisz tlumaczyć człowieku idz do najlepszych
4 sty 21:54