całki
maniek: Nauka całek Jestem obecnie laikiem z całek dopiero zaczynam swoją przygodę z tym
zagadnieniem i mam kilka pytań:
a) f(x) = xsin(2x)
Jaką metodą obliczyć taką całkę

I jaka to jest oznaczona czy nieoznaczona?
I jak w ogóle dostrzegać to jaką metodą zrobić

.
4 sty 15:30
Mila: Nie miałeś wykładów i ćwiczeń z tego materiału?
4 sty 15:44
Vizer: Po pierwsze nie widzę tu żadnej całki, tylko funkcję, ale całkę z tej funkcji najwygodniej
policzyć używając metody całkowania przez części. Całka nieoznaczona to szukanie funkcji
pierwotnej do danej funkcji podcałkowej, a całka oznaczona to już inna para kaloszy bo wiąże
się ona z dzieleniem danego przedziału i liczeniem sumy. Praktyka, zrobisz trochę przykładów,
będzie wyczuwał jaką metodę użyć.
4 sty 15:46
maniek: ale ja nie studiuję

, uczę się sam dla siebie. można liczyć na pomoc
4 sty 15:46
Mila: Jeśli sam dla siebie i nie miałeś lekcji, wykładów, to polecam "Analiza matematyczna"
Skoczylas. ( jest w internecie)
Poczytaj, potem będziesz rozwiązywał zadania.
4 sty 15:50
maniek: moglibyście mi pomóc z tym? jeżeli przez części to:
wzór jest taki:
∫f(x) * g'(x)dx = f(x) * g(x) − ∫f'(x) * g(x)dx
i dla ∫xsinxdx będzie:
∫xsinxdx = ∫x(−cosx) = x * (−cosx) − ∫(x')(−cosx)dx = −xcosx + ∫1cosxdx = −xcosx + sinx + C
ok

tylko jak to zrobić gdy jest:
∫xsin2xdx
4 sty 15:54
Vizer: Źle zinterpretowałeś wzór, bo:
g'(x) = sinx, a nie że liczysz pochodną z tej funkcji co masz w zadaniu,
4 sty 16:00
maniek: ale ∫xsinxdx dobrze jest wyliczone

i jak zrobić ten drugi przykład
4 sty 16:02
maniek: pierwotnie przy liczeniu tego pierwszego wzorowałem się na:
2283
4 sty 16:04
Vizer: Dalej jest dobrze tylko zapis
∫xsinxdx= ∫x(−cosx)dx
jest nieprawidłowy
W drugim tak samo tylko licząc całkę z sin2x używamy podstawienia za t = 2x
4 sty 16:08
maniek: a mógłbyś wyjaśnić o co dokładnie chodzi z tym podstawieniem:
2286 tutaj jest, ale skąd się
| | d | |
biorą te |
| i tym podobne zapisy  |
| | dx | |
4 sty 16:09
Vizer: Idę na obiad, będę później.
4 sty 16:13
maniek: ok postaram sobie przeliczyć to na kartce i wrzucę wynik
4 sty 16:18
4 sty 16:26
maniek: I odnośnie tego co wyżej napisałem, wynik wyszedł dobry zatem:
wpierw korzystam z wzór na całki tj.: ∫sinxdx = −cosx + C a potem przy drugim tj.:
−∫f'(x)g(x)dx
korzystamy już z normalnego wzoru na pochodną? tj.: (x)' = 1
4 sty 16:40
Vizer: Nie rozumiem pytania, ale do wzoru podstawiasz za :
f(x) = x
g'(x) = sinx
f'(x) = 1
g(x) = −cosx
i tyle.
4 sty 16:47
maniek: pochodna z g'(x) = sinx pierwotnie wynosi cosx tylko przy całkach jest odwrotnie

(chyba) bo
patrzę na wzory
4 sty 16:49
PW: Nieoznaczona, czyli szukanie funkcji, której pochodna jest równa xsinx. Oznaczone będą później
− stosowane np. do liczenia pól, wtedy będzie to całka "od − do", z podanymi granicami
całkowania.
Do tego przypadku można zastosować sposób zwany "całkowaniem przez części".
Wiadomo, że
f'(x))
.g(x) + f(x)
.g'(x) = [f(x)g(x)]',
co można odczytać "w języku całek" jako
∫f'(x))
.g(x)dx + ∫f(x)
.g'(x)dx = ∫ [f(x)g(x)]'dx,
∫f'(x))
.g(x)dx + ∫f(x)
.g'(x)dx = f(x)g(x)
∫f(x)
.g'(x)dx = f(x)g(x) − ∫f'(x))
.g(x)dx.
Całkę po lewej stronie można więc policzyć łatwiej (jako prawą stronę), jeżeli zobaczymy
korzyść w zastąpieniu f(x) pochodną f'(x). Tak jest w tym wypadku, bo
f(x) = x, a więc f'(x) = 1.
| | 1 | |
Jednocześnie trzeba spojrzeć na sin2x jako g'(x), czyli sin2x=(− |
| cos2x)' |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫xsin2xdx = −x |
| cos2x − ∫1.(− |
| cos2x)'dx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫xsin2xxdx = − |
| xcos2x + |
| cos2x, |
| | 2 | | 2 | |
kto nie wierzy niech sprawdzi obliczając pochodną.
Oczywiście po zrozumieniu tego i nabraniu wprawy pisze się tylko "stosuję metodę całkowania
przez części" i f(x) = x g'(x) = sin2x
| | 1 | |
f'(x) = 1 g(x) = − |
| cos2x |
| | 2 | |
i mechanicznie ∫fg' = fg − ∫fg'
4 sty 16:56
Vizer: g'(x) = sinx
I teraz chcemy znaleźć wzór funkcji g, więc by to zrobić musimy policzyć całkę z sinx.
4 sty 16:57
PW: O licho, jadłem obiad i nie odświeżałem, a tu cała dyskusja − i moje wypociny na nic.
4 sty 16:58
maniek: ale pochodna z sinx wynosi cosx, a nie −cosx
4 sty 16:59
Godzio:
maniek umiesz już pochodne ?
4 sty 16:59
Vizer: Na pewno nie na nic
PW
4 sty 16:59
maniek: tak
4 sty 17:01
maniek: 359 tu jest napisane, że pochodna sinx wynosi cosx
4 sty 17:01
maniek: mógłby ktoś wytłumaczyć?
4 sty 17:07
Godzio:
maniek, żeby zabierać się do całek wypada po pierwsze nauczyć bardzo dobrze pochodnych, a
| | 1 | | √x | |
potem zaczynać od całek ∫x5dx , ∫( |
| − 23√x2 + |
| )dx później wchodzi |
| | √x | | 4√x6 | |
| | sinx | |
na coraz trudniejsze, i aż do metody podstawiania: ∫tgxdx = ∫ |
| dx i podstawieniem |
| | cosx | |
itd., a potem do metody przez części. Nie zabieraj się do całek od środka
4 sty 17:12
maniek: no ok, ale wciąż nie wyjaśniłeś czemu tak tj.: za sinx podstawiamy −cosx
4 sty 17:16
Godzio:
No właśnie dlatego warto zacząć od łatwiejszych całek, żeby później było to oczywiste.
sinx = (−cosx)'
4 sty 17:22
maniek: przerobiłem
2112 to, ale wciąż nie wiem dlaczego taka pochodna, mógłbyś jakoś na łatwym
przykładzie mi to pokazać
4 sty 17:24
Godzio:
No to wiele nie przerobiłeś
https://matematykaszkolna.pl/strona/2282.html
Zamieniamy sinx na pochodną czegoś, a to już umiemy ! Dlatego żeby liczyć całki MUSISZ
przerobić pochodne, bo z tego co widzę to nie przerobiłeś
4 sty 17:28
maniek: przerobiłem wszystkie pochodne ze strony więc źle zakładasz, ale chyba chodzi o to, że
∫xsinxdx = ∫x(−cosx)'dx muszą być równoważne dlatego

nie wiem tylko skąd ten minus pochodne
przecież umiem liczyć
4 sty 17:32
Godzio:
Źle zakładam ? To Ile jest pochodna z −cosx ?
4 sty 17:33
maniek: (−cosx)' = −1 * (cosx)' = −1 * (−sinx) = sinx
4 sty 17:34
Godzio:
No właśnie

To w czym problem ?
(cosx)' = − sinx, a my chcemy samego sinusa, więc minus przerzucamy na drugą stronę
(−cosx)' = sinx
4 sty 17:35
maniek: czyli tak jak pisałem − musimy znaleźć równoważną formę
4 sty 17:37
Godzio:
Nie tyle równoważne co równe, trzeba jedną funkcję spod całki zamienić na pochodną jakiejś
innej funkcji, tyle.
4 sty 17:39
maniek: ok
b) ∫x
nln(x), n∊N
| | 1 | |
i tutaj mam problem na zamienienie aby te funkcje były równe, wiem że lnx = |
| |
| | x | |
4 sty 17:42
Godzio:
xn = ( ... )' ?
4 sty 17:43
maniek: ale mamy chyba ln(x) zamienić tę drugą funkcję
4 sty 17:46
Godzio:
No właśnie nie

Zapisz to już porządnie, i rób przez części, z wykorzystaniem tego co przed
chwilą napisałeś.
4 sty 17:47
maniek: ale jak nie, na górze napisałem wzór:
∫f(x) g'(x) dx = f(x)g(x) − ∫f'(x) * g(x) dx
i wychodzi z tego, że druga
dlaczego w tym przypadku pierwsza
4 sty 17:49
Godzio:
Mnożenie jest przemienne
4 sty 17:53
maniek: to wiemy, ale bardziej chodziło mi bardziej skąd wiedziałeś, że coś takiego (w drugą stronę).
4 sty 17:54
maniek: czy wynik ostateczny to będzie:
| | xn | | xlnx | |
∫xnln(x)dx = |
| * ( |
| − 1) + C  |
| | n + 1 | | n + 1 | |
4 sty 17:58
Godzio: Bo mam wprawę,
| | xnln(x) | | xn − 1 | | xnln(x) | | xn | |
... = |
| − ∫ |
| dx = |
| − |
| + C |
| | n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | | n(n + 1) | |
=
| | xn | | 1 | |
= |
| (lnx − |
| ) + C |
| | n + 1 | | n | |
4 sty 18:02
maniek: | | xn − 1 | |
aby na pewno dobrze  czemu tam po całe masz samo |
| |
| | n + 1 | |
4 sty 18:06
maniek: | | xn + 1 | |
∫xnln(x)dx = ∫( |
| )' * lnxdx = |
| | n + 1 | |
| | xn + 1 | | 1 | | xn * x | |
|
| * lnx − ∫ |
| * |
| dx = ... |
| | n + 1 | | x | | n + 1 | |
4 sty 18:08
Godzio:
Zgoda, pomyliłem się
| xn+1ln(x) | | xn | | xn + 1 | | 1 | |
| − ∫ |
| dx = |
| (lnx − |
| ) + C |
| n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | |
Teraz jest ok.
4 sty 18:10
maniek: c) ∫x
3e
5xdx
Z której strony zaczniemy nie ma znaczenia
4 sty 18:14
maniek: | | x4 | | x4 | | x4 | |
∫x3e5xdx = ∫( |
| )' * e5xdx = |
| * e5x − ∫ |
| * e5x * 5 dx = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | x4 | | 5 | | 1 | |
= |
| * e5x − |
| * x4 * e5x = −4*( |
| * x4 * e5x) = x4 * e5x + C |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
jednak wolfram podaje co innego − niestety gdzie jest błąd
4 sty 18:27
maniek: jakieś pomysły
4 sty 18:39
rupert: całkowanie to nie jest mnozenie i odejmowanie
4 sty 18:58
Maslanek: | | x4 | | 5 | |
5*∫ |
| *e5x dx ≠ |
| x4*e5x |
| | 4 | | 4 | |
4 sty 18:59
rupert: proponuje najpierw zapoznac sie z prostszymi przykladami i zadbac o znak ∫ oraz dx
4 sty 18:59
rupert: ta calka wymaga kilkukrotnego calkowania przez czesci
4 sty 19:00
Maslanek: | | 1 | | 1 | |
∫x3e5x dx = |
| ∫x3*5e5x dx = |
| (x3*e5x − ∫3x2e5x dx) = |
| | 5 | | 5 | |
= ...
I jeszcze dwa razy przez części?

Pewnie można prościej, ale i tak fajnie
4 sty 19:03
rupert:
f'= e
5x g=x
3
= f*g −∫f*g' dx
4 sty 19:04
rupert: proponuje najpierw policzyc przyklady prostsze jak np ten ∫x
2*e
x dx aby zapoznac sie z metoda
calkowania przez czesci
4 sty 19:06
maniek: a czemu kilkukrotnie, czy musimy dojść do jakiejś postaci
4 sty 19:43
rupert: tak, do jak najprostszej
4 sty 19:44
rupert: | | 3 | |
jak policzysz piersza część to pozniej jest do policzenia calka |
| ∫x2*e5x dx |
| | 5 | |
4 sty 19:46
maniek: | | x2 | | x2 | | 1 | |
d) ∫x3xdx = ∫( |
| )'3xdx = |
| * 3x − |
| ∫x2(3x)' = czyli tutaj trzeba |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
nadal liczyć

Masz może jakąś wskazówkę kiedy skończyć już całkować
4 sty 19:49
kmn: ∫x3*e5xdx= ∫x3*(e5x/5)'dx=(x3*e5x)/5 − ∫(3/5)(x2*e5x)dx= x3*e5x/5
− (3/5)*(∫x2(e5x/5)dx)=x3*e5x/5 −
(3/5)*(x2e5x/5−(2/5)*(∫x*e5xdx))=x3*e5x/5 −
(3/5)*(x2e5x/5−(2/25)*(x*e5x−e5x/5))+C
Mam nadzieję że dobrze, ale pewności nie mam! Przepraszam, nie ogarniam zapisu na forum.
Ok, to jest takie zadanie w którym poprostu widzisz, że lepiej brać pierwotne e5x niż x3,
bo tak tylko sobie życie utrudniasz. Mimo to rozumiem− zaczynasz dopiero więc ok.
Ale mam kilka pytań− w której jesteś klasie, co zrobiłeś z pochodnych?
Przepraszam, że tak pytam ale też jestem samoukiem jeśli chodzi o analize (całki ogarnąłem w 2
gim.) i w sumie nie można zaczynać się ich uczyć jeśli nie wiesz i nie masz wyćwiczonych
pochodnych (sugeruje się pytaniem: "ale skąd biorę d/dx i tym podobne zapisy"). d/dx to
notacja pochodnej Liebniza, f'(x)− Lagrange'a, z taką kropką (nie wiem jak tu zrobić)−
Newtona. Poza tym trzeba ogarnąć bardzo dobrze funkcje, algebre, krzywe i dużo więcej (całki
to temat rzeka). Jeśli chodzi o źródła to odsyłam Cię do wikipedii (całkiem dobre) i analizy
Krysickiego, Włodarskiego− zbiór zadań, stare podręczniki od liceów; różne strony, pdf−y na
necie itp.
4 sty 19:52
rupert: nie wiem, nie kumam twojego zapisu, jesli scalkowaleś x to dlaczego przed tym wynikiem stoi
symbol ∫ oraz nawias sugerujacy liczenie pochodnej
4 sty 19:55
kmn: Możesz mieć całki pętlące się, to jest ładne.
4 sty 19:55
kmn: ∫x3*(e5x/5)'dx?
e
5x=(e
5x/5)' nie ogarnia zapisu na forum
4 sty 19:58
maniek: ale ja już napisałem inny przykład bo tamten zrobiłem i jakbyście rozwiązali taki przykład
(przez cześci)
4 sty 20:00
kmn: Weź lepiej, że
3x = (3xln(3)' → ∫3xdx = 3xln(3, i obniżaj potęgi przy x
4 sty 20:05
kmn: wiesz co, ide na kolację
4 sty 20:06
maniek: nic nie mogę rozczytać z twojego zapisu
4 sty 20:47
maniek: a tak jak zrobiłem jest źle

tak jak zacząłem
4 sty 20:58
maniek: | | x2 | | 1 | | 1 | | 3x | |
∫x3xdx = ∫( |
| )'*3xdx = |
| * x2 * 3x − |
| ∫x2 * |
| dalej to liczyć |
| | 2 | | 2 | | 2 | | ln3 | |
czy co
4 sty 21:55
Maslanek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫x*3x dx = |
| ∫x*3x ln3 dx = |
| (x*3x−∫3x ln3 dx) = |
| (x*3x−3x) |
| | ln3 | | ln 3 | | ln 3 | |
(3
x)'=3
x*ln3
4 sty 21:55
Maslanek: Brr..
Błąd
| 1 | | 1 | | 3x | |
| (x*3x−∫3x dx) = |
| (x*3x− |
| ) |
| ln 3 | | ln 3 | | ln 3 | |
Teraz dobrze.
4 sty 21:57
maniek: | | 3x | | | | 1 | | 3x * ln3 * ln3 − |
| * 3x | | | 3 | |
| |
( |
| )' = |
| ≠ 3x |
| | ln3 | | ln3 * ln3 | |
a musi być (z tego co wywnioskowałem z Godziem na górze)
4 sty 22:34
maniek:
4 sty 22:49
ZKS:
maniek a wiesz że ln3 to stała?
4 sty 22:52
maniek: zapomniałem <ups> czyli faktycznie otrzymamy 3
x, ale jestem ciekaw czy moim sposobem też by
się doszło
4 sty 22:54
ZKS:
Jakim Twoim sposobem?
4 sty 22:54
maniek: 21:55
4 sty 22:57
ZKS:
A co by Ci to dało dalej byś brnął w całki.
4 sty 23:12
maniek: a wiesz może jak rozróżniać, którą drogę wybrać

tak aby było szybko
4 sty 23:17
ZKS:
To przyjdzie jak będziesz rozwiązywał sporo całek ale możesz na logikę i chwilę pomyśleć.
| | x2 | |
Masz funkcję podcałkową x * 3x więc jeżeli będziesz robił że ( |
| )'3x to ciąglę |
| | 2 | |
| | 3x | |
będziesz miał całkowanie ale jeżeli zrobisz że x * ( |
| )' to pozbędziesz się tego x bo |
| | ln3 | |
x' = 1.
4 sty 23:24
maniek: ok, a jak funkcja jest wielu funkcji?
∫xsin(x)cosxdx

też za pomocą części

widziałby mi się tam wzór sin2x = 2sinxcosx ale nie wiem czy tak można
4 sty 23:25
ZKS:
Jak widzisz to to dobrze bo właśnie takie coś było by najlepszym wyjściem tutaj.
4 sty 23:26
ZKS:
Skoro chcesz użyć wzoru 2sin(x)cos(x) = sin(2x) mając sin(x)cos(x) to musisz coś najpierw
zrobić aby mieć równowagę.
4 sty 23:28
maniek: możesz podpowiedzieć (jeszcze doświadczenia w tym nie mam) ale chyba trzeba dać:
| 1 | |
| ∫xsin(2x)  |
| 2 | |
4 sty 23:29
ZKS:
Tak tylko mały szczegół zapomniałeś o dx.
4 sty 23:30
maniek: | | 1 | |
czyli wystarczy to co otrzymałem na samym początku przemnożyć przez |
| |
| | 2 | |
4 sty 23:34
ZKS:
Tak.
4 sty 23:34
maniek: a w przypadku takiej całki
∫
√x2 − 1dx

jak to w ogóle zacząć
4 sty 23:36
maniek: poprawka:
∫√ex − 1dx
4 sty 23:36
Godzio:
| | 2t | |
√ex − 1 = t ⇒ x = ln(t2 + 1) ⇒ dx = |
| dt |
| | t2 + 1 | |
Teraz wystarczy podzielić i wynik gotowy.
4 sty 23:41
maniek: jak ta metoda się nazywa

jeszcze jej sobie nie przerabiałem
4 sty 23:42
Godzio:
Podstawianie.
4 sty 23:43
ZKS:
Widzę tutaj podstawienie.
4 sty 23:44
ZKS:
Godzio mnie wyręczył.
4 sty 23:45
maniek: moglibyście w skrócie ją opisać − gdzie ją stosować i jak to rozróżniać

?
4 sty 23:45
Godzio:
Proponuję "na czuja"
4 sty 23:51
maniek: ok to po przeczytaniu teoretycznym o metodzie podstawiania:
t = e
x − 1 / pochodna po x
jak ty tam otrzymałeś ln

mógłbyś bardziej to rozpisać

wzorowałem się na
2134
4 sty 23:55
Godzio:
Najpierw wyliczyłem x
4 sty 23:56
maniek: a wiesz jak z tego wyliczyć x (z tego co napisałem) bo jakoś brzydko wychodzi
5 sty 00:03
Godzio: Z tego co Ty napisałeś to się już nie wyliczy, bo różniczkowałeś, trzeba to zrobić wcześniej (w
tym wypadku)
5 sty 00:03
maniek: t = e
x − 1
t + 1 = e
x / ln
ln(t + 1) = x
5 sty 00:06
Godzio:
Np. tylko ja dałem cały pierwiastek, żeby było prościej później
5 sty 00:09
maniek: i co z tym dalej robię
5 sty 00:14
Godzio:
Różniczkujesz i wyliczasz dx
5 sty 00:34
maniek: czyli to co zrobiłem wyżej
5 sty 00:56
maniek: a mógłby ktoś to rozpisać tak jak zrobił Godzio
5 sty 11:26
maniek:
5 sty 11:42
maniek:
5 sty 12:02
maniek: ∫
√ex − 1dx
t =
√ex − 1
t
2 = e
x − 1
t
2 − 1 = e
x / * ln
ln(t
2 − 1) = x
i tu chyba coś pomyliłem
5 sty 12:14
Maslanek: Co tu rozpisywać?
− podnosisz do kwadratu
− dodajesz +1 obustronnie
− logarytmujesz ln
5 sty 12:14
Maslanek: Nie umiesz dodawać
5 sty 12:15
maniek: ale:
ln(t
2 + 1) = x to jest dobrze
| ln(t2 + 1)d | | d | |
| = |
| dobrze  |
| dx | | dx | |
5 sty 12:18
Maslanek:
d(ln(t
2+1)) = dx
5 sty 12:19
maniek: nie rozumiem skąd wzięła ci się ostatnia linijka
5 sty 12:36
maniek: skad masz tam ułamek
5 sty 12:40
maniek:
5 sty 12:59
maniek: i ogólnie w jakich przypadkach stosować podstawianie
5 sty 13:13
Maslanek: Kiedy to ma sens najlepiej...
Umiesz liczyć pochodne?
5 sty 13:15
maniek: tak
d * ln(t
2 + 1) = dx
∫
√ex − 1 = t * d * ln(t
2 + 1) =

Robiłem to na podstawie przykładów z
2131
5 sty 13:25
Maslanek: Ale coś z tą pochodną chyba trzeba zrobić nie?...
5 sty 13:26
maniek: z którą pochodną

(Jakub robił tak więc myślałem, że jest dobrze)
5 sty 13:30
5 sty 13:31
maniek: hmm dziwne bo np.: tutaj
2136 nie liczymy pochodnej po lewej stronie tylko po prawej
mógłbyś powiedzieć dlaczego tak
| | 1 | | 2t | |
ln(t2 + 1)' = |
| * 2t = |
| |
| | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
5 sty 13:34
Godzio: Zawsze liczy się po obu
5 sty 13:38
maniek: | | dt | |
to pochodna |
| ile wynosi  tyle samo? dla mnie to nowość  |
| | dx | |
5 sty 13:39
maniek:
5 sty 13:48
Godzio:
t = 5x − 2 // różniczkujemy
dt = 5dx pochodna po t z t = 1
5 sty 13:51
maniek: no ok, ale:
jest tam zapisane:
| d | | d | |
| * t = |
| * (5x − 2) |
| dx | | dx | |
pochodna po prawej wynosi 5 więc
a po lewej już nie liczymy pochodnej

czy jak czemu zostawiamy to t, a nie wpisujemy 1
5 sty 13:53
maniek:
5 sty 14:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodna z funkcji 't' liczona po zmiennej x to:
pochodna z funkcji '5x−2' liczona po zmiennej x to:
symbol po lewej oznacza to co napisałem słownie
symbol po prawej to już obliczona pochodna
w przypadku 't' symbol jest taki sam
5 sty 14:05
maniek: ok chyba załapałem
| | 1 | | 1 | |
∫exsin2(x)dx = ∫ex * |
| * (1 − cos2x)dx = |
| ∫ex − excos2x = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
korzystałem ze wzoru: cos2x = 1 − sin2x ⇔ sin2x = |
| * (1 − cos2x) |
| | 2 | |
Dobrze póki co
5 sty 14:16
maniek:
5 sty 14:37
maniek: to jak mam formę:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫exdx − |
| ∫excos2xdx = |
| * ex − |
| ∫excos2xdx |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz wykonuję podstawienie:
dt = 2dx / : 2
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ex − |
| ∫e1/2 * tcost |
| dt ok  |
| 2 | | 2 | | 2 | |
5 sty 15:00
maniek:
5 sty 15:22
maniek: można prosić o sprawdzenie
5 sty 15:28
maniek:
5 sty 15:36
maniek:
5 sty 15:59
maniek:
5 sty 16:16
maniek: wracając jeszcze na chwilę do przykładu:
∫
√ex − 1
t =
√ex − 1
t
2 = e
x − 1
t
2 + 1 = e
x
x = ln(t
2 + 1)
| | 1 | |
(ln(t2 + 1))' = |
| * 2t |
| | t2 + 1 | |
Ale jak to dokończyć ?
5 sty 17:00
maniek:
5 sty 17:08
maniek:
5 sty 17:30
maniek: ?
5 sty 17:58
maniek:
5 sty 18:43
maniek: | | 1 | | 1 | |
∫2t2 * |
| * dt = ∫2dt − 2∫ |
| dt = 2t − 2*ln|t2 + 1| + C |
| | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
tak? (coś mi tylko nie pasuje na końcu)
5 sty 19:08
maniek:
5 sty 19:17
rupert: powiedz mi czemu zabierasz sie za takie przyklady? calka 2t2 to ∫2dt? i jak ci sie zrobilo z
mnozenia odejmowanie..
5 sty 19:21
maniek: a bo tak chcę

, wiesz może jak to dokończyć? byłbym wdzięczny
5 sty 19:24
rupert: jeśli już rozbijasz całkę na dwie to zrób to porządnie:
| | 2t2 | | 1 | |
∫ |
| dt = 2∫ 1 dt − 2∫ |
| dt |
| | t2+1 | | t2+1 | |
5 sty 19:25
maniek: no ok i tam będzie potem:
2 * t − 2 * ln |t
2 + 1|

i teraz podstawiam to za t tak ?
5 sty 19:26
rupert: ile wynosi 2∫1dt?
5 sty 19:30
maniek: ∫1dt = t + C

ze wzoru ∫dx = x + C
to chyba 2t
5 sty 19:31
5 sty 19:32
rupert: nie możesz pchać sie w takie calki jak nie znasz wszystkich wzorow, no chyba ze dla kogos
robisz albo na wejsciowke
5 sty 19:36
maniek: przy tej drugiej cale korzystam ze wzoru:
czy nie można tak
5 sty 19:37
rupert: a gdzie tam masz w liczniku pochodną mianownika?
5 sty 19:39
maniek: mógłbyś doprecyzować

bo nie rozumiem
5 sty 19:40
rupert: | | 1 | |
twierdzisz że ∫ |
| = ln|x| + c czyli 1 w liczniku jest pochodną x w mianowniku |
| | x | |
5 sty 19:42
rupert: i slusznie
5 sty 19:42
rupert: ale powiedz mi gdzie masz ta sama sytuacje w poprzedniej calce zeby pisac ze jest to ln?
5 sty 19:42
maniek: w poprzedniej, czyli ? której

z której godziny
5 sty 19:44
rupert: no ta co ci zostala czyli z 19.32
5 sty 19:50
maniek: to dobrze zrobione czy źle
5 sty 19:52
rupert: a jest pochodna mianownika w liczniku?
5 sty 19:53
maniek: ale po co pochodna, jaka pochodna. we wzorze nie ma podane, że musimy liczyć pochodną
mianownika
5 sty 19:59
rupert: | | 1 | |
tak, ale jak widzisz warto to wiedziec bo nie zawsze masz postac ∫ |
| |
| | x | |
5 sty 20:01
maniek: czyli muszę obliczyć pochodną aby móc zastosować taką formę?
czyli ∫
√ex − 1 = 2t − 2|ln2t| + C
5 sty 20:02
rupert: | | 3x | |
np jak obliczysz calke ∫ |
| dx? |
| | x3−8 | |
5 sty 20:03
maniek: nie mam pomysłu, a jak się powinno
5 sty 20:04
rupert: nie, gdybys mial w liczniku 2t to moglbys zastosowac ln, ale nie ma tam 2t, wiec musisz
skorzystac z innego wzoru
5 sty 20:05
rupert: ln|x3−8| +C
5 sty 20:06
maniek: a co podziało się z 3x

mógłbyś to rozpisać ?
5 sty 20:08
rupert: ja za niedlugo wychodze na miasto wiec ci troche przyspiesze, musisz skorzystac ze wzoru:
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = |
| arctg |
| + C |
| | k+x2 | | √k | | √k | |
a później wrocić do starej zmiennej, oczywiscie nie mam tu na mysli dziewczyny czy zony, ale
zmienna x
5 sty 20:09
maniek: dopiero teraz doczytałem, że taki wzór istnieje

arctgt + C
na podstawie wzoru:
| | dx | |
∫ |
| i chyba może być  |
| | x2 + a2 | |
5 sty 20:12
rupert: | | 3x | |
w tamtym przykladzie wprowadzilem cie w blad z tym ∫ |
| ale np w takim to sie |
| | x3−8 | |
sprawdza:
| | 2x | |
∫ |
| dx= ln|x2−7| + c |
| | x2−7 | |
5 sty 20:14
rupert: tak to ten wzor
5 sty 20:15
maniek: czyli jak zostawie z arctgt + C (oczywiscie podstawie za t to na górze) i wynik będzie ok ?
5 sty 20:15
maniek: a mógłbyś napisać jeszcze jak to się dzieli na części, tj.: na dwie całki
5 sty 20:16
rupert: tak
5 sty 20:19
rupert: moge, ale poznym wieczorem, bo teraz juz wychodze
5 sty 20:20
maniek: ok byłbym wdzięczny
5 sty 20:21
maniek: a jak obliczyć taką całeczkę:
∫x
5e
x2dx ?
5 sty 23:02
maniek: jakieś wskazówki

?
5 sty 23:21
maniek:
5 sty 23:59
maniek:
6 sty 00:05
maniek:
6 sty 00:19
maniek:
6 sty 00:56
maniek:
6 sty 01:24
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
x2 = t, 2x dx = dt ⇒ x dx = |
| dt, x5dx = x4 * xdx = t2 * |
| dt, |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
.. = |
| ∫ t2 et dt = ... (dalej przez części) |
| | 2 | |
6 sty 01:46
maniek: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫t2e5dt = |
| ∫t2(et)'dt = |
| * t2 * et − |
| ∫tetdt = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * t2 * et − |
| [t * et − ∫etdt] = |
| * t2 * et − |
| ett − et |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dobrze rozpisałem

pozostanie teraz wymnożyć
6 sty 01:56
maniek:
6 sty 11:36
maniek:
6 sty 12:09
maniek:
6 sty 13:03
maniek: mógłby tylko ktoś sprawdzić
6 sty 13:07
rupert: | | t2 | | t2+1 | | 1 | | 1 | |
2∫ |
| dt =2∫( |
| − |
| ) dt= 2∫(1− |
| ) dt |
| | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
6 sty 13:10
maniek: a to to z 01:56

dobrze?
6 sty 13:18
maniek:
6 sty 13:27
maniek:
6 sty 13:41
rupert: wyglada na to ze dobrze
6 sty 13:49
rupert: skad bierzesz te zadania?
6 sty 13:50
maniek: szukam po forach
6 sty 13:54
rupert: na forach przeciez sa rozwiazane
6 sty 14:01
maniek: szukam tych nierozwiązanych
dt = e
xdx
tylko tam na górze jest e
2x masz może pomysł jak to zneutralizować ?
6 sty 14:08
maniek:
6 sty 14:13
maniek:
6 sty 14:20
maniek:
6 sty 14:38
maniek:
6 sty 14:57
maniek:
6 sty 15:21
maniek: ?
6 sty 15:51
maniek:
6 sty 16:26
maniek:
6 sty 17:33
maniek: mógłby ktoś sprawdzić ?
6 sty 18:08
maniek:
6 sty 18:29
Maslanek: 4√ex+1=t
e
x+1=t
4
e
x=t
4−1
e
x dx= 4t
3 dt
| | e2x | | (t4−1)*4t3 dt | |
Czyli |
| = |
| |
| | 4√ex+1 | | t | |
6 sty 23:04
Maslanek: W sumie Twoje też dobrze wygląda
6 sty 23:05