oblicz logarytm
usy: Mógłby ktoś mi wytłumaczyć łopatologicznie jak się oblicza takie przykłady?
27log3 2 − 1/3
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzoru
aloga x = x
ale za dużo mi to nie mówi
3 sty 19:40
krystek: i teraz 27=33 izastosuj nloga=logan
3 sty 19:41
3 sty 19:44
usy: A skąd się wzieło *3−1 ?
3 sty 20:18
usy: Czyli całe działanie będzie tak wyglądało?:
| | 1 | |
27 log3 2−1/3=33log3 2−1/3=3log3 23*3−1=8 |
| |
| | 3 | |
3 sty 20:25
3 sty 20:26
krystek: an−m=an*a−m
3 sty 20:30
usy: Dzięki krystek, bardzo pomogłeś
3 sty 20:37
krystek: Poćwicz!
3 sty 20:40