pytanie
tn: Ze zbioru liczb{1,2....15,16} losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie ze zwracaniem i
oznaczamy kolejno x1,x2,x3/ Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, kiedy iloczyn x1*x2*x3 jest
liczbą podzielną pr
|Ω|=16*16*16
Muszę mieć jedną podzielną przez 3, oraz pozostałe byle jakie.
wynika z tego, że co najmniej jedna z tych liczb jest podzielna przez 3, jest 5 takich liczb
(3,6,9,12,15)
5*16*16.
Wynik w odpowiedziach jest inny.
Co jest grane?
2 sty 20:44
Saizou : a przez ile ma być podzielne
2 sty 20:46
tn: 3
2 sty 20:50
Saizou : a może obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
lA'l=11*11*11=11
3
wówczas
2 sty 20:57
Mila: Ostatnio napisałam Ci długie rozwiązanie, ale nie zauważyłeś, więc nie wiem, czy pisać, bo
jesli nie sprawdzasz, to po co pisać.
2 sty 20:58
tn: Mila, bez urazy. Doceniam Twoją pomoc i to bardzo

A, o którym zadaniu mówisz?
Bo może nawet nie pamiętam
2 sty 21:04
2 sty 21:13
tn: Z tamtego korzystałem
2 sty 21:18
tn: Da się to zadanie zrobić bez przeciwnego ?
2 sty 21:18
Mila: Da się, ale tak jest ekonomiczniej.
Byłoby dużo liczenia, bo zdarzeń sprzyjających jest 2765 i na sprawdzianie niejeden uczeń na
tym się "wyłożył".
Naucz się zauważać taki sposób, ( liczenie prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego) to w wielu
przypadkach stosuje się.
2 sty 21:25
tn: (zauważam to, serio

)
A powiedz jeszcze, co jeśli ma być suma:
x
1+x
2 + x
3 podzielna przez 3
Mam pewnie zauważać, jakieś dodawanie liczb które dają resztę albo coś?
2 sty 21:28
Mila:
Musisz rozważyć przypadki:
A1−suma 3 liczb podzielnych przez 3, |A1|=5
A2− suma 3 liczb z resztą 1 ( przydzieleniu przez 3) |A2|=..
A3− suma 3 liczb z resztą 2, |A3|=..
A4 suma 3 liczb, gdzie jedna z resztą1, jedna z resztą 2, jedna z resztą 0; |A4|=..
Licz. Losowanie ze zwracaniem.
Sprawdzę.
2 sty 21:36
tn: Wnet to policzę

Nie wiem czy dzisiaj sprawdzę
2 sty 22:08
tn: tzn, nie sprawdzę, tylko zdążę
2 sty 22:08
tn: Mila jesteś nauczycielką ?
2 sty 22:09
Mila:
tn, rozwiązuję zadania z matematyki i to powinno Ci wystarczyć.
Tam |A1|=53 bo jest pięć liczb w tym zbiorze, podzielnych przez 3 .{3,6,9,12,15}
|A2| =6*6*6=63 bo... masz 6 liczb z których tworzysz sumy:{1,4,7,10,13,16}
no teraz to już dokończysz
2 sty 22:22
tn: No, ale mówisz o tym, że nie jeden uczeń na sprawdzianie taki błąd zrobił.
2 sty 22:27
tn: pewnie, że dokończę
2 sty 22:27
tn: Wszystkie dobrze policzyłem, ale nie wiem dlaczego źle liczę ten zbiór:
A4 suma 3 liczb, gdzie jedna z resztą 1, jedna z resztą 2, jedna z resztą 0; |A4|=..
No więc
|A4| = 52 * 6, a powinno być (w odpowiedziach tak jest): 52 * 62
3 sty 20:49
Mila: Razy 3!=6 ( mogą wystąpić na różnych miejscach w tej trójce liczb, które sumujemy)
5 liczb z resztą 2
5 liczb z resztą 0 stąd 52
6 liczb z resztą 1
np: (5,3,10) i mogą się "wymieszać".na 3! sposobów.
czyli 52*6*6
3 sty 21:18
tn: Czyli, że jeśli w treści jest kolejno, to choćby nie wiem co istotna jset kolejność?
3 sty 21:40
Mila: Tak.
3 sty 21:48
tn: A jeśli jest, że jednocześnie, to wiemy, że kolejność nie jest istotna.
Ale dlaczego więc tylko w tym przypadku mnożymy razy 3!, a w żadnym innym nie?
3 sty 21:50
Mila: W pozostałych przypadkach liczyłeś wariacje z powtórzeniami, tam juz jest uwzględniona
kolejność (wszystkie przypadki.)
w ostatnim przykładzie wybierałeś każdą liczbę z innego zbioru,
symbolicznie (r2,r0,r1) a przecież moze być suma składników (r1;r0;r2) i też będzie zdarzeniem
sprzyjającym.
4 sty 00:29
tn: Dzięki wielkie, teraz rozumiem
4 sty 00:41
Mila: 
nie zauważyłam wcześniej pytania.
4 sty 00:43
Mila: Dobranoc
4 sty 00:46
5x+2y=219: 3!x1x2x3=6 4!x1x2x3=24 5!x1x2x3x4=120 6!x1x2x3x4x5=720 niewiem czy dobrze
licze
19 maj 19:14