rozwiąz nierówność.
krzychu: dane sa funkcje f(x) = x2 −4x +1 i g(x) = x−3
a) f(x) >g(x)
b) f(x) − x * g (x) ≥ 0
c) 2f (x) + 4g (x) < −10
2 sty 20:40
krystek: a)x2−4x+1>x−3 i licz
2 sty 20:55
asdf: a = x2 − 4x + 1
b = x − 3
a) a > b
b) a − x*b ≥ 0
c) 2a + 4b < −10
to samo.
2 sty 20:56
krzychu: lewa strone zrobic z delty a prawa?
2 sty 21:04
krystek: wszystko na lewą stronę i >0
2 sty 21:05
krzychu: x
2 − 3x + 4 > 0
2 sty 21:09
123_123_123_123: tak, dalej delta i parabola
2 sty 21:10
krzychu: no i wyszla ujemna .. wiec jak zrobie parabole?
2 sty 21:15
2 sty 21:16
123_123_123_123: Źle popatrzyłem...
Powinno być x2 − 5x + 4 > 0
teraz powinno wyjść
2 sty 21:16
krzychu: wyszlo ale gorzej bedzie z nastepnymi przykladami.
2 sty 21:26
123_123_123_123: w b)
x2 − 4x + 1 − x(x−3) ≥ 0
2 sty 21:35