matura próbna poziom rozszerzony
jaryn93: Proszę o rozwiązanie tego równania:
sin(x+π3)sin(x−π3)= −12 w przedziale <0,2π>
2 sty 19:40
jaryn93: podbijam
2 sty 20:15
jaryn93: proszę o pomoc
2 sty 20:47
PW: | | π | |
Można np, sin(α+β) = sinαcosβ +cosαsinβ (dla β= |
| to całkiem ładne) |
| | 3 | |
i drugi wzór sin(α−β) = ...
Wymnożyć i popatrzeć co to będzie, próbowałeś?
2 sty 21:50
jaryn93: nie, nie wiem w ogóle skąd wziąłeś ten wzór...
2 sty 21:56
2 sty 22:02
jaryn93: nie wiem co dalej

mam sinxcos
π3+cosxsin
π3=
2 sty 22:15
krystek: rozpisz drugi czynnik i wstaw wartości sinπ/3 i cos π/3
2 sty 22:24