Trygonometria
Heniek: Naszkicuj wykres funkcji y=cos3x
Jakby mi ktoś mógł narysować przykład prosty
2 sty 17:20
krystek: | | 2π | |
cos ma okres 2π to cos3x ma okres |
| |
| | 3 | |
2 sty 17:27
Heniek: ale czy mógłbyś mi narysować... bo wychodzi, że miejsca zerowe to π/6 , −π/6 , π/2, −π/2 itd.
prawda? jakoś ta falka od −π/6 do π/6 się trochę różni od innych...
2 sty 17:29
krystek: w okresie 2π muszą się znaleźć 3 cosinusoidy
2 sty 17:31
Heniek: kurczę... no jakbyś jednak mógł zrobić ten przykładowy rysuneczek to byłbym na prawdę
wdzięczny...
2 sty 17:37
krystek:
2 sty 17:38
2 sty 17:40
Aga1.:

y=cosx −−kolor czerwony
y=cos3x −−−kolor niebieski
2 sty 17:41
Heniek: dziękuję.
2 sty 17:50
2 sty 17:51