trygonometria
Pomocy !!!!!: sin23x − √2sin3x + 1/2=0
2 sty 16:38
PW: Co za rozpacz? Zwykłe równanie kwadratowe, w dodatku z "ładną" Δ po podstawieniu
sin3x=t
2 sty 17:17
2 sty 17:33
Janek191:
sin2 3x − √2 sin 3x + 1/2 = 0
Podstawienie
t = sin 3x
−−−−−−−−−
zatem mamy
t2 − √2 t + 1/2 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = [ − √2]2 − 4*1*(1/2) = 2 − 2 = 0
więc
t = √2/2
zatem
sin 3x = √2/2
3x = π/4 + 2π * k ⋁ 3x = π − π/4 + 2π *k
x = π/12 + 2π/3 * k ⋁ 3x = 3π/4 + 2π *k
x = π/12 + ( 2π/3)*k ⋁ x = π/4 + ( 2π/3)* k, gdzie k jest liczbą całkowitą.
===================================================================
2 sty 17:43
a: a
8 paź 16:13