prawdopodobienstwo
Ana:
znowu ja ,
proszę o pomoc .
ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6) losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania . Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia A polegajacego na wylosowaniu takich dwoch liczb , ze suma
pierwszej i podwojonej drugiej jest liczba parzystą .
2 sty 16:19
Janek191:
I Ω I = 6*5 =30
Ω = { ( i, j) : i, j ∊ { 1,2,3,4,5,6 } ⋀ i ≠ j }
A = { ( m, n) : m ∊ { 2,4,6 } ⋀ n ∊ { 1,2,3,4,5,6} ⋀ m ≠ n }
I A I = 3*5 = 15
zatem
P( A) = 15/30 = 1/2
==================
2 sty 20:59
2 sty 21:02