prawdopodobienstwo
Sonia: znowu ja , proszę o pomoc .
ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6) losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania . Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia A polegajacego na wylosowaniu takich dwoch liczb , ze suma
pierwszej i podwojonej drugiej jest liczba parzystą .
2 sty 16:26
Tad:
... zatem podwojona druga jakaby nie była ... da parzystą ...
Pierwszą parzystą możemy wylosować z 6 na 3 sposoby ... zatem

?
2 sty 16:42
Tad:
...dla sprawdzenia możesz też tak
|A|=3*5=15
|Ω|=V62=30
2 sty 16:51
Miłosz: nie rozumiem nadal ,hehe
2 sty 16:56
Tad:
... a wiesz co to jest prawdopodobieństwo ...−
2 sty 17:00
Miłosz: no wiem , ale w prostszych zadaniach , to skomplikowanee
2 sty 17:05