funkcje( pilne!!!)
Ania : 1.Wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji:
f(x)= 2x − 3 3√x2
2. Wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkty przegięcia funkcji:
f(x) = 12x2 − 9/103√x5
3. Wyznacz asymptoty funkcji:
f(x) = 1x + 2 + [(x2) / (x−1)]
Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań, są mi pilnie potrzebne do szkoły.
Z góry wielkie DZIĘKUJĘ!
1 sty 12:32
Tad:
... to do szkoły też ktoś za Ciebie chodzi?−

Licz pierwszą pochodną itd ... pomożemy−
1 sty 12:40
Ania : pierwsza pochodna to f(x)`= 2−2
3√1/x,
dobrze
1 sty 12:44
Tad:
... i dalej ...
−
1 sty 12:46
Ania : no wlasnie i co dalej
1 sty 12:46
Ania : licze normalnie miejsca zerowe tak
1 sty 12:48
Tad:
... a jakie są warunki dla ekstremum

?−
1 sty 12:52
Ania : no wlasnie nie bardzo wiem
1 sty 12:53
Tad:
... wolisz zerowanie pierwszej pochodnej i dalej badanie znaku ... czy drugą pochodną

? −
1 sty 12:53
Ania : zerowanie pierwszej
1 sty 12:54
1 sty 12:56
Ania : juz widziałam tą stronę. chodzi mi o to jak wyliczyć pierwiastk iz tej pochodnej
1 sty 12:57
1 sty 13:03
Ania : mam juz drugą pochodną :
f(x)`` = 2/3
3√x2
Dobrze

?
1 sty 13:05
Ania : to x= 1 z tej pierwszej pochodnej?
1 sty 13:06
Tad: dokładnie
1 sty 13:08
Tad: ... to "dokładnie" to o zerowaniu pierwszej pochodnej
1 sty 13:09
Ania : no a ta druga pochodna jest tu potrzebna czy nie ? bo juz sie pogubilam
1 sty 13:09
Ania : czyli znaczy, że funkcja jest rosnąca , tak?
1 sty 13:10
Ania : i f(max) = 1 , tak
1 sty 13:11
Tad: ... czy max

?
1 sty 13:12
Ania : bedzie f(min) = 1 , tak
1 sty 13:14
Ania : A w tym kolejnym trzeba wyliczyć pierwszą i druga pochodną ?
1 sty 13:16
Tad: tak
1 sty 13:16
Tad: "tak" to do minimum −
1 sty 13:16
Ania : pierwsza pochodna w drugim zadaniu to: f(x)`= x − 3/2
3√x2
dobrze
1 sty 13:19
Ania : a druga pochodna w tym zadaniu to : f(x)= 1− 3√1x
dobrze?
1 sty 13:21
Tad: OK −
1 sty 13:21
Ania : no dobrze i teraz jak mam obliczone te pochodne to jak wyznaczam punkty wkleslosci i wypuklosci
1 sty 13:21
Ania : znowu do zera obie funkcje porównuje?
1 sty 13:23
Ania : czy tylko druga pochodna do zera
1 sty 13:23
Ania : i wyszlo mi, że z tej drugiej pochodnej x=1 , dobrze?
1 sty 13:25
Tad:
... przedziały w których druga pochodna jest dodatnia to przedziały wypukłości ...
gdzie ujemna ... to wklęsłości ...
1 sty 13:25
Tad:
... tam gdzie zmienia znak ... punkty przegięcia
1 sty 13:26
Ania : czyli jak mam obliczyc gdzie jest wypukla a gdzie wklesla?
1 sty 13:27
Ania : tzn, że jest wypukła w xe(− niesk; 1) . tak?
1 sty 13:28
Ania : to gdzie jest wklęsła
1 sty 13:29
Tad:
dla x>1 ....druga pochodna jest


dla x<1 ... druga pochodna jest


dla x=1 ... druga pochodna zmienia znak

?
1 sty 13:29
Ania : dla x> 1 jest wklęsła
dla x<1 jest wypukła
tak
1 sty 13:31
1 sty 13:32
1 sty 13:42
tad:
... tyle, że należy dokładnie przeanalizować drugą pochodną i uwzględnić x<0
1 sty 17:07