Dana jest prosta o równaniu y=-2x+3, oraz P(-2;3) wyznacz:
olusiaaa ,#60;3: Dana jest prosta o równaniu y=−2x+3, oraz P(−2;3) wyznacz:
a) równanie prostej prostopadłej do danej prostej i przechodzącej przez punkt P
b) równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez punkt P
Bardzo proszę o dokładne rozwiązanie
30 gru 18:53
30 gru 18:56
Licealista: b) Jak prosta ma być równoległa i przechodzić przez ten sam punkt

? Czy proste w takim razie
mogą na siebie nachodzić
30 gru 18:59
olusiaaa ,#60;3: dziękuje pozdrawiam
30 gru 19:01
olusiaaa ,#60;3: ,,Licealista'' − tak jak pisze w zadaniu nic więcej nie wiem.
30 gru 19:05
Dominik: nie tyle ze moga na siebie nachodzic, a musza
30 gru 19:33
Janek191:
y = − 2 x + 3; P = ( −2; 3)
a)
a*a1 = − 1
więc
−2 *a1 = − 1 => a1 = 1/2 = 0,5
Mamy
y = 0,5 x + b1 − równanie dowolnej prostej prostopadłej do prostej o równaniu y = −2 x + 3
P = ( − 2; 3)
Ma ona przechodzić przez A, zatem
3 = 0,5 *(−2) + b1
3 + 1 = b1
b1 = 4
Odp. y = 0,5 x + 4
====================
b)
y = − 2 x + 3 ; P = ( − 2; 3)
Równanie dowolnej prostej równoległej do danej ma postać ( bo a = a1) :
y = − 2 x + b1
Ma ona przechodzić przez P , więc
3 = − 2*( −2) + b1
3 = 4 + b1
b1 = 3 − 4 = − 1
Odp. y = −2 x − 1
======================
31 gru 10:56