Wyznacz obwód trójkąta.
Marusia:

W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu 2. Jeden z kątów ostrych trójkąta ma miarę 2
alpha. Wyznacz obwód trójkąta.
Z twierdzenia Pitagorasa
z = x + y + 4
Ob = (x+2)+ (y+2) +(x+y+4)= 2x + 2y + 8
ze wzorów na P= 1/2 ah oraz P= r (a + b + c)
nie wiem jak policzyć dalej ...
29 gru 13:43
29 gru 14:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
zaintrygował mnie wzór pitagorasa w Twoim wykonaniu
jak z postaci:
z2 = x2+2x+4 + y2 + 2y + 4
doszedłeś do postaci: z = x+y+4
natomiast prawdą by było, że z=x+y ... oooo ... to byłoby prawdą
29 gru 14:38
Licealista: (x+2)[c[2]] ... z naciskiem na kwadrat!
29 gru 14:38
Marusia: ale gdzie popełniłam błąd?
(x + 2)2 + (y +2)2 = z2 z tego nie wynika
(x+ 2) + (y + 2) = z
x+2 +y +2 = z
x+ y + 4 = z
29 gru 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
a od kiedy:
a
2 + b
2 = c
2 ⇒ a+b = c

to co...
3
2 + 4
2 = 5
2 ⇒ 3+4 = 5

no to brawa
29 gru 14:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
(a+b)2 = c2 ⇔ (a+b) = +/− c <−−−− to jest prawdą
29 gru 14:43
Licealista: najpierw teorię poćwicz!
29 gru 14:44